Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Lucka 20: ”Att falla mellan stolarna”

I olika perioder har olika floskler dominerat när det gäller att förklara problemen i sjukförsäkringen. En av de mest frekvent använda är att säga att de sjuka ”faller mellan stolarna” som om det är något som bara händer utan att någon är inblandad i det. En olycka. Förra socialförsäkringsministern, Strandhäll, försökte ge sken av att det handlade om samarbetssvårigheter mellan myndigheterna.

Men problemet är ju att en av instanserna (Försäkringskassan) tar beslut utifrån fel grund (ger avslag på sjukpenning trots att arbetsförmåga saknas) vilket rubbar förhållandet till de andra instanserna. Något som i sin tur leder till att svårt sjuka människor kastas ut ur systemet eller blir placerade i fel del av systemet. Att säga att detta är att ”falla mellan stolar” är att bagatellisera problemet.

Som statsvetare och forskare Niklas Altermark säger i det här sammanhanget på Twitter

”Sen tycker jag också att ”hamna mellan stolarna” är illa valt i texten. Detta handlar om att vi knuffar sjuka människor från de skrangliga ursäkter till stolar de sitter på. Det är inte så att man bara hamnar där, på marken.”

Från och med den 1 december kan du följa Sjukförsäkringskalendern här i stället för våra vanliga berättelser. Kalendern innehåller saker vi samlat på oss under åren vi försökt förändra sjukförsäkringen och sådant vi blivit frustrerade över att väldigt många saknar kunskap om. Det handlar helt enkelt om sånt du behöver ha koll på om du vill förstå, rapportera om, debattera eller försöka förändra sjukförsäkringen. För, även om ett stort steg för förändring tagits så finns det väldigt mycket kvar att förändra. På julafton blir det förstås överraskningspaket! Sprid vidare!

Har du fått avslag på sjukpenning och vill skicka in din berättelse till oss? Gå in på vår sida här och fyll i formuläret. Din berättelse är viktig.

#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: