Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Lucka 23: En plattform för sjukas röster

#116omdagen föddes ur ett behov att protestera. Att vilja göra något men inte kunna göra som alla andra. Men med tron på att det lilla man kan göra ändå kan förändra något. 

Vi var, och är, för sjuka för att driva en proteströrelse i klassisk bemärkelse. För begränsade för att utöva fysisk aktivism. Vi frågade oss: Kan man vara en del av kampen för förändring utan att lämna sitt hem? Utan att delta i demonstrationer eller fysiska aktioner? Kan man påverka utan att skriva plakat? Kan min berättelse betyda något även om jag behöver utelämna mitt namn? Vi ville inte överlämna kampen åt någon annan för att vi inte kunde delta på det sätt samhället förväntade sig. Vi ville för en gångs skull representera oss själva. Det kändes extra viktigt eftersom det handlar om en kamp för en förändring av systemet som gjort oss så illa.

Vi insåg att det bästa vi kunde göra var att skapa en digital plattform där sjuka människors röster fick höras. Där död statistik förvandlades till kött och blod. För vi visste att det fanns många fler som oss. Personer som hade fått hela sin tillvaro upp och nedvänd på grund av Försäkringskassans beslut. Fått sin verklighet förnekad. Som ville protestera men inte kunde. 

När vi beslutade oss för att starta #116omdagen bemöttes alla försök att offentligt berätta om negativa erfarenheter relaterat till avslag på sjukpenning med floskler om att det handlade om enskilda fall. Och de personliga erfarenheterna gjordes även då till något icke trovärdigt i mötet med Försäkringskassan. Att låta sjuka berätta om det de varit med om blev vår protest mot det ruttna systemet. En kamp för upprättelse av de av sjukas ord. Vi ville samla berättelser för att visa för omvärlden att vi var många och att våra upplevelser faktiskt liknade varandras. I motsats till vad politiker och företrädare för Försäkringskassan sa. 

Vi frågade oss: Hur många (överensstämmande) enskilda fall behövs det innan de bevisar ett systemfel?

Idag har vi över 500 berättelser som med all önskvärd tydlighet visar att detta inte handlar om individer med otur utan om ett system som inte fungerar som det var tänkt. Vi har sett det som att vår uppgift har varit att samla på bevis för att visa att vi har rätt och att de som sa att det handlade om enstaka individer med otur hade fel. Det är vårt bidrag i kampen. 

Nu har vi ett material där varje enskild berättelse tillsammans med de andra utgör bevis för en av våra största samtida välfärdspolitiska skandaler. Tack till alla er som protesterat med oss!

Från och med den 1 december kan du följa Sjukförsäkringskalendern här i stället för våra vanliga berättelser. Kalendern innehåller saker vi samlat på oss under åren vi försökt förändra sjukförsäkringen och sådant vi blivit frustrerade över att väldigt många saknar kunskap om. Det handlar helt enkelt om sånt du behöver ha koll på om du vill förstå, rapportera om, debattera eller försöka förändra sjukförsäkringen. För, även om ett stort steg för förändring tagits så finns det väldigt mycket kvar att förändra. På julafton blir det förstås överraskningspaket! Sprid vidare!

Har du fått avslag på sjukpenning och vill skicka in din berättelse till oss? Gå in på vår sida här och fyll i formuläret. Din berättelse är viktig.

#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: