Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Tack 2020. Välkommen 2021.

Året 2020 gav oss många överraskningar och nya lärdomar,
men framförallt gav det oss en otrolig kärlek och gemenskap.

Året har bjudit på att Regeringens utredningar har presenterats och där det alltmer blev tydligt att allt det alla som berättat kring sjukförsäkringen var sant och det som Försäkringskassan, generaldirektörer och ansvariga politiker hävdade inte var sanningen. Utredningarna är en start, men de ger oss inte lösningen för problemen är större och djupare anser vi.

Vi på #116omdagen satt länge på hemlighet kring Niklas Altermarks bok ”Avslagsmaskinen” och insåg, genom våra samtal, hur viktig den kommer att vara i fortsatta dialoger och debatter för att belysa hur illa sjukförsäkringen fungerar idag och vad det kan bero på. När den väl kom ut så blev det äntligen diskussioner och det sattes ljus på fler åtgärdspunkter. Extra hedrade känner vi att alla berättelser som publicerats hos oss även är viktiga för forskare, journalister och många av de intresserade politikerna.

Politikerna har satts under press och det har kommit ”bejublade lösningar” av sjukförsäkringen. Bejublade av alla som inte riktigt hade grepp om att det här var en liten, liten del som åtgärdats och inte alls hela sjukförsäkringen som det ges sken av. Men även små steg tar oss framåt, även om frustrationen blir extra stor då vi vet att det dagligen blir över hundra människor som drabbas av ett systemfel som bara fått lite smink på sig för att dölja verkligheten. Konsekvenserna för dessa människor är ofta livslånga och väldigt svåra. I allt det här blir det alltmer tydligt vilka som ser en sjukförsäkring som något viktigt för tryggheten och samhället och vilka som väljer att se egna intressen före andras överlevnad.

Just nu sammanställer #116omdagen sitt arbete och ser hur vi kan föra det framåt. Tips emottages tacksamt (via vår mail 116omdagen@gmail.com).

Berättelserna från alla er som blivit av med sjukpenningen, antigen genom avslag direkt eller fått indragen sjukpenning efter en tid, är det centrala hos oss.

Det är genom era berättelser allt blir så tydligt, så klart, och alltfler människor läser berättelserna och inser hur trasig sjukförsäkringen är idag. För att den här upplysningen och påverkan ska ge effekt behöver vi få in berättelser och vi måste tyvärr erkänna att det varit lite trögt att få in nya berättelser. Vår önskan om anonymitet (och att anonymiteten endast lättas för de vi känner eller får tillit till) är något som är obekvämt för somliga och det måste vi självklart respektera – även om det här tyvärr går ut över andra människor. Vi som driver #116omdagen är själva svårt sjuka, eller anhöriga, och har valt att föra den här protestaktionen, online, på det här sättet för att orka och minimera oron över att plötsligt få en arbetsförmåga tilldelad oss som vi inte har.

Nu ägnar vi därför en tid åt att klurar ut hur vi på andra vägar, genom andra tillvägagångssätt och genom en hållbar agenda kan få in berättelser och föra era berättelser vidare till de viktiga människorna som fattar besluten och till alla andra som behöver veta mer. Det vore extremt synd om vi förlorar fart i den kampen nu, för vi får ett otroligt gensvar.

Har ni några tips på vad vi kan arbeta med, förändra eller förbättra tveka inte att kontakta oss via mailen (116omdagen@gmail.com), det blir vi bara otroligt tacksamma över. För det är ju alla vi tillsammans som får #116omdagen att bli en viktig röst i arbetet för att få till en trygg, mänsklig och rättssäker sjukförsäkring – för alla.

Vi är ödmjukt tacksamma över vad 2020, trots allt, gav oss och välkomnar nu 2021.

Annons


%d bloggare gillar detta: