Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Försäkringskassan ifrågasatte min utbrändhet och alla intyg”

* * * TRIGGERVARNING * * *

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2019

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
Redan från 1a dagen. 

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
Spinal stenos, utmattningssyndrom.  

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
25%, 50%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Fick leva på krediter och lån. 
Vilket slog ut min ekonomi och som påverkar mig fortfarande. 
Har nu fått ansöka om skuldsanering. I dag har jag hel sjukersättning. 

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Försäkringskassan ifrågasatte min utbrändhet och alla intyg bland annat. Se berättelsen nedan.

• • •

Försäkringskassans handläggare skapar stress och oro på grund av deras ifrågasättande. Vilket inte förbättrar folks hälsa, utan tvärtom. I ett flertal fall har det slutat med självmord. Eller självmordsförsök. 

Vid min sjukskrivningsperiod innan jag blev beviljad hel sjukersättning ifrågasatte min handläggare precis alla sjukintyg oberoende av läkare. 
Bland annat det inte var medicinskt styrkt. Från början Spinal stenos, skolios och sedan en komplicerad ryggoperation, rehab, hur 50% sjukskrivning av en halvtidstjänst kunde bli 10 timmar. 
Det är matte på mellanstadienivå. 

Så måste vara att handläggarna satt i system att ifrågasätta allt. 
Jag fick ingen sjukpenning på nästan 3 månader. När jag kollapsade för att jag inte orkade med att jobba och gå på rehab samtidigt ifrågasatte Försäkringskassan min utbrändhet.  De ifrågasatte också varför läkarna inte kunde bota min medfödda sömnstörning. 
Men när de ifrågasatte varför min läkare inte kunde bota min ADHD blev det droppen.  Då orkade jag inte längre.  Det slutade med att jag försökte avsluta mitt liv.  Men hittades medvetslös och fördes till sjukhus med ambulans.  

När jag blev utskriven från sjukhuset tog det två dagar innan Försäkringskassan hörde av sig och ville att jag skulle göra en utökad aktivitetsförmågeutredning. Jag förklarade att jag dels gjort 2 st sådan utredningar, som visade att jag var arbetsoförmögen, på Arbetsförmedlingen och på Specialistminnesmottagningen. 

Jag förklarade att jag precis blivit utskriven från sjukhuset och var i för dåligt skick för att orka en sådan utredning. Så jag ville slippa en sådan ansträngning denna utredning innebär eller skjuta fram den tills jag mådde bättre.  Fick till svar att det inte var Försäkringskassan som beställt de två andra utredningarna utan Arbetsförmedlingen och min läkare så dessa kunde Försäkringskassan inte gå efter.  Så jag var tvungen att göra även denna utredning. 

När jag sa att jag redan hade en halvsjukersättning sa handläggaren att det hade hon inga uppgifter om utan fick återkomma när hon kollat upp det. Ringde sedan tillbaka och sa ”ja det förklarar ju varför du bara har en halvsjukskrivning”. 

Så de olika avd och handläggarna känner inte till vad den andra gör. 
Försäkringskassan är en icke fungerande myndighet. 
Försäkringskassan förtroende läkare sa att han skämdes som läkare att behöva utsätta mig för en så avancerad utredning för det räckte att han tittade på mina röntgenbilder för att konstatera att jag var arbetsoförmögen. Men gjorde de inte utredningen efter Försäkringskassan önskemål skulle det innebära ett avslag för fortsatt sjukskrivning och min ansökan om hel sjukersättning. 

Under utredningen slogs min hjärna ut. Jag tappade talförmågan. 
Fick svåra balansproblem och blev förvirrad. Jag hittade inte ens till utgången så de på mottagningen hjälpte mig hem. 

Fick beskedet om total vila i 4 månader och att avbryta alla rehabinsatser.  Fick hemsjukvård i 3 månader eftersom jag inte klarade mig själv. 

Att det skulle ta mellan 4-5 år innan jag skulle fungera som jag gjorde innan utredningen. Jag kommer bli bättre, men jag kommer aldrig bli helt återställd. 

Detta av en myndighet och en sjukförsäkring som ska hjälpa oss när vi blir sjuka. Men i dag är det en myndighet som stjälper sjuka och funktionshindrade människor. 

Jag begärde skadestånd för mina bestående hjärnskador hos Justitiekanslern (JK), men fick avslag med motiveringen att det var brukligt att göra denna aktivitetsförmågeutredning.  Att JK ansåg inte att Försäkringskassan varit försumliga eller gjort något fel. 
Att beslutet inte gick att överklaga, utan jag stämma får staten i domstol. 

 / Lasse

Har du mörka tankar eller självmordstankar?
Kontakta någon att prata med.


Känns det akut och outhärdligt ? Ring 112

Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan. Chatten når du på mind.s

Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80 Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se

Jourhavande präst Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,

Anhöriglinjen Telefon: 0200-23 95 00 Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla. Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se

Kyrkans Jourtjänst Telefon: 031-80 06 50 Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se

Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. (Källa: 1177)Annons


%d bloggare gillar detta: