Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”jag föll rakt i hopplöshetens käftar och fick dessutom en depression” /Anonym

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
1 år

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
ME/CFS, utmattning, depression, ångest, sömnstörningar, smärtor, huvudvärk…

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
100%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Min sambo försörjer mig just nu. Vi får hjälp av våra föräldrar.

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Att diagnosen är omstridd och att intyget inte bekräftar medicinskt de nedsättningar jag har och därför kan jag arbeta i. ett normalt förekommande arbete utan kognitativ eller fysisk ansträngning och där jag kan vila vid behov.

• • •

Att leva merparten av mitt liv i vårt sovrum är en bestraffning. Att får avslag från Försäkringskassan är en surrealistsik mardröm där man bara faller i all evighet och inget är greppbart. Jag har inte bett om att få den här sjukdomen med allt det innebär, jag vill vara som förr igen. Men jag kan inte styra det, jag har inte valt. Jag drabbades bara. Och det på grund av en kraftig förkylning som inte gått över utan snarare förvärrats.

Idag finns ingen bot och okunskapen är uppenbart stor både inom vården och inom Försäkringskassan. Jag har fått möta både det ena och det andra under dessa år som vi försökt ta reda på varför jag aldrig blir frisk, utan tvärtom förvärras.

Dråpslaget blev att få avslag från Försäkringskassan samtidigt som jag fick veta att Stora Sköndals ME/CFS-mottagning, en av två specialistmottagningar för ME/CFS i Sverige, lägger ner på grund av kostnadsskäl och svårigheter att få rätt personal. Jag hade då stått i kö i närmare 1,5 år och hade hoppats på att äntligen få komma till experter och få diagnosen bekräftad samt få den hjälp jag kunnat få. Dessa besked gjorde att jag föll rakt i hopplöshetens käftar och fick dessutom en depression.

Nu kämpar jag och min sambo på med hjälp av våra föräldrar. Det känns inte rätt för mig att behöva belasta dem med även det ekonomiska när de får göra allt annat eftersom jag inte längre klarar städning, matlagning eller bidra till hushållet på annat sätt mer än vid undantagsfall. Har klarat att göra en tårta till min sambo på hans födelsedag och det var den månadens energi som gick till det…Hur länge ska han stå ut?

/Anonym

%d bloggare gillar detta: