Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Ny handläggare tog över och allt vändes upp och ner”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
Maj 2014 – aug 2016 godkänd sjukpenning , utförs nov 2016 , enbart avslag sen 2017

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
Recividerande depression och fibromyalgi 

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
100%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Lånade pengar, a-kassa (som nu är slut) hjälp av vänner, försörjningsstöd, periodvis utan inkomst 
Idag är jag inskriven i jobb och utvecklingsgarantin sen feb och har tack o lov aktivitetsstöd , men efter det är allt oklart

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Att jag trots mina besvär kan ta ett normalt förekommande arbete som inte kräver minne och koncentration. 

• • •

Maj 2014 – augusti 2016 hade jag EN BRA handläggare som godkände sjukpenning och plan var upprättad, men även insikten om att sjukersättning var det mest trolig. Sökte det men nekades, förväntade mig vidare utredning från Försäkringskassan enligt plan som fanns. 

Ny handläggare tog över aug 2016 – allt vändes upp och ner, ingenting gjordes för att utreda eller ta reda på mer om min hälsa och rehabilitering. 

Enbart fokus på sjukintygen och sedan utförsäkrades jag nov 2016. 
Sedan dess har jag farit mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, eftersom varje avslag gör att man ska till Arbetsförmedlingen igen. 

Två utredningar är gjorda av Arbetsförmedlingen som styrker läkarintygen, men Försäkringskassan har hela tiden plockat delar av intygen och vänt dem till sin fördel. 

Antingen pga fullkomlig inkompetens att förstå utredningarna eller så för att det är maktmissbruk/prestige att ett Nej förblir ett Nej oavsett. 
Alla ekonomiska möjligheter är uttömda.

Förnedringen att inte ha egna pengar och tvingats söka försörjningsstöd som är en fruktansvärd process, speciellt när de lika strikt går efter regler och nekade mig efter 6 mån på grund av att jag inte tog mitt ansvar och sålde huset – trots att jag skulle gå med förlust och inte kunna få lägenhet för mig och dottern.

 Soc räknade strikt efter sitt sätt och ansåg att jag hade ett överskott på 390.000 och kunde därmed leva på riksnormen i fyra år. Att det inte stämde med verkligheten spelade ingen roll, deras beslut var rätt.

 Från september hade jag endast bostads-, barn- och underhållsbidraget som fast inkomst – min mamma hjälpte mig med mat, medicin, övrigt. 

Räddningen blev att jag blev godkänd hos Arbetsförmedlingen igen och nu har regelrätt inkomst, men ska utredas och kartläggas ännu en gång vilket kommer att visa samma resultat – jag fasar för när det blir klart, att jag faktiskt är 0% arbetsoförmögen och måste ha medicinsk rehabilitering och inte längre har inkomst…

Alla mina avslag har jurist överklagat, hos kammarrätten ligger ett ärende och hos förvaltningsrätten ligger tre stycken. 

Till saken hör att jag vann min retroaktiva rätt till sjukpenning april 2018-april 2019, men trots det så nekade Försäkringskassan efterföljande period eftersom det räknades som ett helt nytt ärende, dvs april 2019-april 2020.

Förvaltningsrätten avslog överklagan för efterföljande år trots att den grundade sig på samma sjukdomar och intyg, bla en grundligt dokumenterad (5 sidor) arbetspsykologisk utredning som gjordes jan-mars 2019.

Det tog oerhört hårt att förlora , sammantaget har dessa snart 5 år fullkomligt knäckt hela mig och den jag en gång var. 
Jag lever med daglig ångest, känner inte igen nånting med mig själv och mitt beteende. 

Jag får inte ens ihop en väldigt enkel avskalad vardag med tillhörande moment som kräver minne, koncentration, känslor, kognitiva förmågor, konsekvenstänket och den fysiska orken. 

Oavsett vad jag gör så tappar jag fokus eller orken pga nånting som inte fungerar i mig, antingen i hjärnan eller kroppen. 

/Annika Bäckström

Bild: Privat Annons


%d bloggare gillar detta: