#116omdagen

”Försäkringskassan Bedömde att jag inte klarade mitt arbete” 

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2021

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
6 månader

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
Allvarligt diskbråck som jag blev opererad för i februari 2021. 

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
100%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Pengar via AFA-försäkringen och min man

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
De bedömde att jag inte skulle klara av att jobba med mina ordinarie arbetsuppgifter ca 2.5 månad efter operation. Trots att sjukvården beräknat att jag har stor chans att bli återställd med mycket rehab. Hade dessutom redan då gjort stora framsteg. 

• • •

Blev diagnostiserad med allvarligt diskbråck i nacken I januari 2021 efter magnetröntgen. Blev då uppsatt i prio 1 kö för operation på sahlgrenska. 

I slutet av februari blev jag så kallat stelopererad i 3 kotor. Operationen gick bra och första 4 veckorna fick jag leva med en hel del restriktioner, inte bära tungt, lyfta armarna högt, köra bil, vrida fullt på nacken osv. Detta samtidigt som jag påbörjade tuff rehab med målet att komma tillbaka till jobb och andra aktiviteter.

 Efter återbesöket ca 5 veckor efter operation så bedömdes jag kunna göra allt, om inte kroppen sa i från.

Jag gick in i en tuffare rehab och blev bättre och bättre i värk och rörlighet. Fick förlängd sjukskrivning till sista maj. Så långt var allt frid och fröjd.

I samband med detta så blev jag utskriven från sahlgrenska och skulle då fortsätta min rehab genom närhälsan och läkare där. Närhälsan gjorde bedömningen att jag skulle kunna återgå till normalt arbete med ytterligare rehab och tid på mig. Jag höll med, då jag visste att det skulle ta tid att bli återställd.

Men då hade det gått 6 månader från första sjukpenning dagen , 3.5 månad sedan operation. Då ville försäkringskassan neka mig sjukpenning på grund av att de ansåg att jag inte skulle kunna jobba med mitt ordinarie arbete som undersköterska. Trots läkarintyg som visade något helt annat och goda framsteg i min rehab. De sa åt mig att säga upp min fasta tjänst och vända mig till arbetsförmedlingen. 

De vägrade också ett möte med mig, min arbetsgivare och vården för att få till en bra lösning. 

Mitt svar till Försäkringskassan var att ingen ska bestämma över hur min kropp mår, ingen vet hur min kropp mår utom jag själv och min läkare. Och att jag aldrig kommer säga upp mig från min fasta tjänst för att ni som inte ens träffat mig i verkliga livet dömer ut mig. 

Den 1 september kommer jag börja arbeta igen på 50 % för att sedan successivt höja tjänstgöringsgrad. 

Ekonomiskt har det inte varit så roligt, men vågade gå emot Försäkringskassans sjuka system och det känns bra! 

 /Nanna

%d bloggare gillar detta: