Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi önskar upprättelse till alla de som nekats sjukpenning

Att sjukförsäkringen och Försäkringskassan inte fungerat som det är meningen de senaste åren är nog uppenbart för majoriteten numera. Utredning efter utredningar, rapport efter rapport har visat på brister där den som hamnat i kläm är den sjuke. Ingen annan.

Många av de som nekats sjukpenning har ställts utanför all form av ekonomisk ersättning/trygghet och kanske förlorat hem och anhöriga. En del har stora skulder då de varit tvungna att ta banklån för att klara sitt uppehälle. Många har blivit av med sin sjukdomsgrundande inkomst (SGI) som är väldigt viktig i många sammanhang. Människor har inte kunnat gå ur destruktiva förhållanden för man är beroende av sin partner för sitt uppehälle. Konsekvenserna har varit, och är, fasansfulla i många fall och de är livslånga ibland.

I vårt förra inlägg tog vi upp en önskning vi hade om att de som nekas behöver få rättslig hjälp. Den hjälpen skulle nu också kunna få resurser att gå igenom de ärenden där personer nekats sjukpenning och få en retroaktiv ny prövning. För vi kan inte ha ett samhälle som säger sig vara jämlikt, utvecklat och rättssäkert om inte verkligheten avspeglar det. Ord är numera något många av oss inte längre tror på, utan det är agerande som spelar roll. Vi vet att man ska göra rätt för sig, men det ska också gälla alla, även myndigheter, regering och riksdag. Att säga förlåt och rätta till problemet är en av de första sakerna vi får lära oss som barn. Glöm inte bort en sån viktig sak bara för att ni är vuxna och sitter vid ett skrivbord..

Socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) har öppnat för att ge upprättelse till människor som drabbats av det här felaktiga systemet och det har tydligen skett efter samtal med Ida Gabrielsson (V). Vi på #116omdagen har inte funnit några offentliga skrifter eller klargöranden i vad denna upprättelse skulle ge, hur den skulle utföras och om den kommer att ske. Vi hoppas att de inblandade kan ge oss besked.

Konsekvenserna för de som drabbats genom åren av sjukförsäkringen och Försäkringskassans agerande inte inte alls flyktiga såsom många löften vi hört genom åren. Långt ifrån. Så om riksdag och regering verkligen vill visa att de bryr sig om sin befolknings trygghet , om de bryr sig om lagar och moral och etik – då borde de genast sätta igång med att låta den här upprättelsen komma igång. För de som bara ser kostnader med det här kan vi ju trösta er med att pengar in på kontot hos människor bidrar till att den viktiga konsumtionen ökar…

Så alla politiker, från vänster till höger, vi önskar oss en upprättelse till alla de som nekats sin sjukpenning på grund av de nu bevisat bristfälliga lagarna vi har, men framförallt pga hur Försäkringskassan tillåtits agera såsom de gjort med undermåliga utredningar och schablonartade beslut.Annons


%d bloggare gillar detta: