Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi önskar att ni ringer en vän

Idag har vi kanske en lite annorlunda önskning, men som är nog så viktig. Vi önskar att ni idag ringer en vän.

Sjukförsäkringens systembrister och Försäkringskassans helt oförklarbara agerande gör att många av de som är sjuka men som nekas sjukpenning ställs utanför samhället på många sätt. Konsekvenserna av avslaget är många. Inte bara ekonomiskt, även om det är en stor orsak.

Men även socialt påverkas man när blivit nekad den trygghet man trodde fanns när man behövde den. Många reagerar med att tro att det är fel på dem, att ingen tror eller vill ens lyssna på vad de har att säga. De känner sig obetydliga. Man blir både ledsen, arg, bitter och tillvaron stryps oftast till att energin endast räcker till kampen att överleva och att eventuellt orka överklaga. Man drömmer till och med om avslaget, om jakten på pengar, om jakt på att få någon att lyssna. Många lever i en konstant stress, dygnet runt.

Tyvärr så upplever också många av oss som är sjuka att vi döms efter vad vi klarar för stunden och vi kan ifrågasätts varför vi inte orkar att göra det andra också – eller kanske till och med varför vi inte arbetar. Det här kan ske även av vår närmaste omgivning, vilket leder till ännu mer isolering. Och man blir ledsen för man önskar så att man kunde få skratta för en kväll, ha en trevlig pratstund med just den vännen en liten stund. Istället byggs muren upp. Psykisk ohälsa knackar på dörren eller ökar.

Vi måste riva dessa murar som isolerar oss från varandra. För även de friska isolerar sig ofta från oss sjuka, för de vet oftast inte hur de ska agera, hur de ska prata, om de stjälper eller om de hjälper.

Det finns människor som även väljer att vara själva. Det är inte samma sak som att råka ut för ensamhet. Men det är väldigt svårt att veta vilket som är vad ibland och vi låter nog ofta stolthet, och fördomar, stå i vägen för den riktiga känslan.

Så låt oss riva alla murar av misstro, fördomar, stolthet och ring en vän idag. Våga prata, våga lyssna, våga bjuda på dig. Och bjud in till lite kaffe, bjud på bio, ta en promenad ihop, gå på museum, åk en biltur eller ett sitt ner och bara umgås. Svårare behöver det inte vara. Tillåt er att umgås. Genom social samvaro minskar vi på den alltmer ökande stressen som leder till psykisk ohälsa. Det är både förebyggande och läkande.

Vi önskar att ni ringer en vän idag.Annons


%d bloggare gillar detta: