Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi önskar att fördomarna försvinner

”Men du ser ju inte sjuk ut, så hur kan du vara sjukskriven”
”Jag såg dig i affären igår, så nu arbetar du igen?”
”Hur kan du orka gå på yoga om du nu är så utmattad?”


Det här är bara några få exempel på fördomar en sjukskriven person möter. För det handlar om fördomar. Hade man kunskapen skulle man veta att även en sjukskriven person kan handla, kan se fräsch ut och gå på yoga. Men det är kanske det enda de klarar den veckan. Och det syns inte vilken sorts huvudvärk personen har, eller hur mycket kroppen smärtar av att ha gått ner till affären. Du ser inte hur de mår när de stänger ytterdörren efter sig och lägger sig på golvet.

Oftast är vi människor för stolta för att visa hur vi mår, det känner nog alla till, och som sjukskriven är man nog lite extra mån om att få smälta in i vardagen för en liten stund. Det är oftast en välkommen flykt från den tillvaro man har som sjuk.

”Du behöver bara få lite motivation och lust att komma igång och arbeta igen”
”Vad gör du egentligen hela dagarna?”


Som sjukskriven känner vi igen fördomarna som står ovan. De kanske inte uttrycks exakt ordagrant, men innebörden är fullt klar ändå. Och du som är frisk och arbetsför känner troligen igen liknande tankarna om någon som går hemma och ”bara” är sjukskriven. För det är inte lätt att veta, men i den stunden liknande tankar dyker upp så fråga personen om dess tillvaro istället för att låta fördomarna ta fäste.

”Du har väl inga kostnader som bara går hemma.”

Att bli sjuk och sjukskriven gör att man förlorar en stor del av sin inkomst, och om man har turen att få sin sjukskrivning beviljad, så ska den mycket lägre inkomsten form av sjukpenning räcka till samma saker såsom hyra/lån, räkningar, mat, kläder, barnens aktiviteter, födelsedagar. En del kan man förhoppningsvis undvara, men alla lever inte i det överflödet normalt utan har redan gjort de viktiga prioriteringarna i sina liv. Men nu ska pengarna även räcka till ev mediciner och annat som påverkar livet när man inte klarar det som vanligt. Så man blir absolut inte rik av att vara hemma. Det är en fördom.

Fördomar finns överallt i samhället. Det är enkelt att ta till fördomar, för oftast ifrågasätts de heller inte av andra, vilket är märkligt. På något vis tror vi att vissa känner sig märkvärdiga och viktiga när de får sprida sina fördomar omkring sig. Svårt att förstå, men vi är alla olika som sagt.

Vår önskan idag är att våga tänka till, säga till och protestera mot alla dessa fördomar. Våga vara nyfiken och öppen. Ni behöver inte vara överens, men respektera varandra. Ingen vinner på att inte veta, utan bara anta. Ingen mår bättre av fördomar. Och ingen blir frisk av att möta fördomar – tvärtom faktiskt. Fördomar förstärker utanförskap och minskar utveckling av samhället.

Vi önskar att fördomarna försvinner.Annons


%d bloggare gillar detta: