Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi önskar se en ryggrad från de ansvariga

Hur många gånger har vi inte hört löften eller undanflykter när det gäller sjukförsäkringen? På något vis verkar agendan för sjukförsäkringen alltid bli bortprioriterad för annat viktigt kommer emellan.

I media trummas det på om kriminaliteten som ökar och det ska åtgärdas omgående, oppositionen hotar med diverse KU-anmälningar om inte exempelvis kärnbränsleavfallets förvaring ges besked om och det förekommer ett stort antal icke-nyheter om läppförstoringar, om influensers som gör olika saker mm.

Var är politikernas skrik och anmälningar kring hur sjukförsäkringen inte fungerar och att drygt 70.000 avslag producerades förra året av Försäkringskassan, grundade på vad alla nu vet är fantasier och lagbrott? Var är medias djupgående granskningar kring sjukförsäkringen?*) Vem vågar stå upp och slåss för oss? De är inte många, men de finns, och de säger att saker sker, men verkligheten visar dessvärre dagligen på att systemfelen fortsätter. Och vi måste se verkligheten för det är där människor drabbas varje dag.

Och är det inte märkligt att alla artiklar om fuskande människor från Försäkringskassan dyker upp vid varje antydan till offentligt klargörande och debatt kring hur illa sjukförsäkringen fungerar?

Ingen som har tänkt på det? Vi har. Det är ingen slump. Det ingår i det systematiska avhumaniserande som pågått under flertalet år mot oss som råkat bli sjuka eller skadade. Vi som anses vara parasiter av samhällsfunktionerna och bara en kostnad. Att förminska vår tillvaro genom att antyda att de som fått avslag bara är ledsna över att ha fått avslag, att det går att arbeta trots läkarens intygande, att vi inte förstår – det är mobbing, det är avhumanisering, det är okunskap. Men det finns varje dag och ingen protesterar. Vi förminskas till att inte bli viktiga att rapportera om eller kämpa för. Det ska vi ändra!

På grund av det vi skrivit ovan startade vi vår online-aktion. Aldrig trodde vi att vi skulle få det genomslaget och det kontaktsnätet genom alla de berättelser som skickats in till oss. Men genom det arbetet har vi även fått en annan insyn i arbetet kring sjukförsäkringen, och vi är fortfarande väldigt, väldigt frustrerade över att allt känns som skrivbordsprodukter som går ut på att sminka över de värsta protesterna så att man kan ägna sin tid åt annat. Ja, vi är fortfarande arga och vi vill inte vara nöjda förrän debatterna och samtalsklimaten vågar stå upp med ärliga ord, insiktsfulla ord där åtgärder bottnar i de verkliga problemen.

Vi önskar oss att man visade ryggrad och stod för det man säger fullt ut. Vi har fått nog av att se tidningsrubriker som säger att ”Nu är sjukförsäkringen trygg”, när det bara är ett förslag och inget ”klubbat”. Säg som det är istället. För när det glids på orden och betydelser av ett agerande, så skjuter ni skulden på oss som fortfarande är sjuka och inte får vår rätt till sjukpenning. Då är det ju vårt fel…eller? För problemen är ju åtgärdade enligt rubrikerna…

Det här är att luras anser vi. Stå för det arbetet ni gör, redovisa ärligt varför och hur. Invagga inte människor i en falsk trygghet för det slår tillbaka. Och lyssna på de som drabbats. Vet inte hur många gånger vi ska behöva säga det.

Så vi önskar oss en ryggrad, en stolthet och ett jävla anamma i det arbete ni gör. Vi önskar oss det från media, Försäkringskassan och från politiken. Våga rapportera verkligheten. Våga stå upp. Våga stå för de fel ni gjort. Våga vara ärlig. Våga visa ryggrad. Ta inte den lätta vägen, för det biter oss alla i svansen till slut.

Vi önskar att ni rätar på och visar er ryggrad. Kämpa för den grundläggande tryggheten som sjukförsäkringen ska ge oss.

*) Vi räknar tyvärr inte Uppdrag granskning TVreportage om sjukförsäkringen som djupgående. Den var i våra ögon ytlig och ganska ensidig. Tyvärr.Annons


%d bloggare gillar detta: