Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi önskar att ingen förlorar sin SGI på grund av olika regelverk för myndigheter

Uttrycket ”hamna mellan stolarna” har använts flitigt som en visuell förklaring till vad som sker när Försäkringskassan nekar personen sjukpenning på grund av att denne bedöms vara arbetsför av myndigheten och Arbetsförmedlingen i sin tur bedömer att personen inte är arbetsför. Allt inifrån samma uppgifter från samma intyg.

Många upplever ”att hamna mellan stolarna” mest handlar om att man inte får hjälp och stöd, men det finns även en mycket viktig del som alla kanske inte tänker på och det är att den sjukdomsgrundande inkomsten (SGI) är i stor fara i det här läget.

Att ha en SGI är otroligt viktigt. Utan den får man ingen framtida sjukpenning, föräldrapenningen eller vab-ersättning. Man måste tjäna ihop till sin SGI genom att arbeta minst 6 månader vilket kan vara en omöjlighet för en sjukperson som nyligen dessutom blivit rekommenderad en sjuskrivning av läkaren.

Utan SGI kan man alltså inte få beviljad sjukpenning, utom i vissa fall då man kan bli beviljad en låg nivå, sk garantinivå. Men det sker inte ofta och den pengen räcker inte ens till hyran för många.

#116omdagen hade för något år sedan en diskussion med Försäkringskassan om betydelsen för SGI för hur många som ansöker om sjukpenning. Vi frågade hur många som Försäkringskassan nollade SGIn för och deras svar var minst sagt glidande och det avslöjades senare att de inte har koll på statistiken kring det här. Deras uppskattning var att ca 3.000 personer förlorat sin SGI per år mellan 2015-2019 vid dag 180-bedömningen. Hur många de övriga var, och speciellt de långtidssjuka vars avslag ökat markant, hade Försäkringskassan inga svar på.

Inspektionen för sjukförsäkringen (ISF) har däremot gjort en rapport ”sjukpenninggrundande inkomst (SGI)” i ämnet och den är publicerad 2016, dessvärre finns då inte med senaste årens turbulens med. Men de skriver: ”Under år 2015 fattades 1,2 miljoner beslut om SGI varav 80 000 beslut om nollplacering.

Det är många människor som varje år förlorar sin SGI av olika anledningar.

Att hamna mellan stolarna, mellan de olika regelverk som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har, innebär att individen bollas mellan dessa – utan att någon tar ansvaret. Så kan vi inte ha det. Vi vet att diverse utredningar tillsätts, men alla tar tid och det handlar om människor idag, igår och imorgon som får livslånga konsekvenser.

Vår önskan i dag är att ingen människa ska hamna mellan stolarna och förlora sin SGI pga olika regelverk. Där måste till en omedelbar åtgärd som dessutom går tillbaka i tiden och rättar till de fel som uppkommit.

Vi önskar att ingen förlorar sin SGI på grund av sjukdom.

För sjukpenning är taket för SGI 380.800 kr (årsinkomst) och sedan är sjukpenningen 80% fram till dag 365 och sedan 75% av SGI’n. Om du inte vet din SGI kontakta Försäkringskassan för besked. Du kan även se lite exempel mm på deras SGI-guide.

Utredning tillsatt av regeringen för att utreda SGI

Vi har även funderat hur många det var som lurades av nyheten som meddelandet glatt i media 2017/2018 (erkännes att minnet svikit i exakta året) att SGI’n nu kunde skyddas för att reglerna ändras till att vara att man nu inte behövde gå till arbetsförmedlingen dagen efter ett avslag utan kunde vänta i 20(?) dagar. Det rådde stor förvirring i sjukskrivningsforumen en lång tid efter denna nyhet kring ett förslag som aldrig blev klubbat, men som framställdes som något nytt…Annons


%d bloggare gillar detta: