Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi önskar att statistiken inte gömmer människor såsom den gör idag

Statistik och budgetposter gör att människor försvinner och göms undan. Vi menar inte att de kidnappas eller liknande, utan att de försvinner från den statistik där de hör hemma och flyttas över till andra där de inte riktigt räknas. Därmed luras och vilseleds vi alla.

Senaste tiden har vi exempelvis sett en ökad debatt kring de arbetslösa. Även den viktiga debatten i Riksdagen den 15 dec 2021 kring förändringarna i sjukförsäkringen ville några smyga in dessa långtidssjuka, förlåt långtidssjukskrivna, som aldrig får ett jobb. Personerna använde inte långtidssjuka/arbetslösa som bevis för att de visade på sammanhanget, utan mer för att använda dessa människor som slagträn för lågkonstruktiva debattinlägg. Igen.

Vi skriver ”igen” för vad många politiker verkar ”glömma” är det självklara sambandet med att de långtidssjuka som nekas sjukpenning måste söka sig till Arbetsförmedlingen för att skydda sin SGI. Men de är fortfarande för sjuka för arbete, vilket gör att de går länge i fel system och arbetsförmedlingen kan ju inte heller bota dem eller ge dem jobb. Så de långtidssjuka finns kvar i det systemet. När de borde tillhöra Försäkringskassans siffror.

Vid ett avslag från Försäkringskassan så avsäger sig myndigheten allt ansvar och därmed även allt sitt rehabiliteringsansvar. De släpper ärendena lika snabbt som om de vore pestsmittade och ofta har det inte ens funnits konstruktiva överlämningsmöten till Arbetsförmedlingen. Där visar statisten skrämmande siffror. Men tyvärr visar de bara antalet möten, inte om de omfattar mer än ett hej och hejdå och varat tre minuter. (Ja såna möten finns)

Det finns rapporter på Försäkringskassan som säger sig visa att de som nekas sjukpenning går tillbaka till arbetet i hög grad. När #116omdagen har fört samtal med statistikavdelningen så framkommer det att FK egentligen inte har kontrollerat den faktan, utan antar att de nekade återgått i arbete då de inte anmält sig åter hos dem. Att de nekade hänvisats till AF och tvingas stå i arbetsförmedlingens statistik tänker inte heller de på. För de har ju bedömt att personerna är friska.

Att statistik är bra ibland erkänner även vi, men när den används för att gömma människors, då förbannar vi statistiken. Och samma gör vi med de människor som väljer att använda dessa undangömda människorna som slagträn för sin agenda. Sjukförsäkringen behöver inte bevis för fler fördomar och okunskaper. Sjukförsäkringen behöver fortsätta debatteras, och det ur ett konstruktivt arbetssätt. Och människor behöver respekteras i den situation de befinner sig i och inte gömmas undan.

Vi önskar att förståelsen för hur systemen gömmer människor för att dölja de riktiga problemen blev tydlig. Vi ser den inte riktigt idag. Mycket bygger på antaganden (se ovan om FK) och politiska debatter bygger mer på att anklaga och slå, än att arbeta för förändring genom kunskap och utnyttja allas oliktänkande för en bra lösning.

Vi önskar att man ser människorna. Vi önskar att man inte använder dem som slagträn. Vi önskar att de inte göms undan i statistik och hamnar helt utanför i mörkret. Vi önskar att man lyssnade på människorna och inte antar eller gissar fram argument. Vi önskar att man förstod varför långtidssjuka bidrar till statistiken för de långtidsarbetslösa och vad det egentligen innebär.

Vi önskar att statistiken inte gömde människor och deras verklighet.Annons


%d bloggare gillar detta: