Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi önskar er alla ett riktigt Gott nytt år

När 2021 blir 2022 blir det ett tillfälle att utvärdera vad som skett och vad som ska komma och ske. Många ger nyårslöften med olika resultat och så kommer även vi på #116omdagen att göra.

Vårt nyårslöfte är att fortsätta upplysa, genom era viktiga berättelser, om hur sjukförsäkringen fungerar i verkligheten.

För oss är det viktigt att se människan som berörs och påverkas av de beslut som fattas av de ansvariga och om dessa ord verkligen gör skillnad.

För trots att året 2021 har bjudit på en mer aktiv debatt kring sjukförsäkringen, varit några omröstningar i riksdagen och det har skett en del förändringar, så finns det mycket kvar att göra. Och under 2022 vill #116omdagen visa om dessa förändringar verkligen betyder något i verkligheten och vilka konsekvenser de får. För det är ju där vi ser om vi fått en bättre sjukförsäkring. I verkliga livet, hos de människor som är i behov av sjukförsäkringen. Vi ser orden, men vi vill se hur de tolkas, hur de används och hur människorna påverkas av dessa också.

Under december skapade vi en önskelista, eller önskekalender som vi kallade den. Låt oss sprida den. Vi har även några önskningar utöver det, och fler tillkommer säkerligen, men med dessa önskningar kommer vi att arbeta vid sidan av era berättelser, utifrån era berättelser – för att upplysa om hur sjukförsäkringen fungerar, eller inte fungerar, i verkligheten. Inte bara på ett papper.

#116omdagen är tillräckligt medvetna om hur ord och lagar och regler kan tolkas och vändas till ett syfte. Vi vet hur ord kan förminska oss som lever i verkliga livet och får konsekvenser i vår tillvaro. Hur ord kan dölja och lyfta. Vi vet att en sjukförsäkring, med alla dess systemfel, inte är åtgärdad och fungerande bara för att några ord bytts ut i en lagtext eller om sjukpenningen höjs. Vi är inte nöjda där, utan fortsätter upplysa – genom era berättelser.

Under 2022 har vi ett nytt riksdagsval. Och av den nivå som vi på #116omdagen ser på Twitter, och tyvärr även i vissa FBgrupper, så önskar vi att källkritik var mer viktigt för många. #116omdagen kallas ibland för vänsterpropaganda (men även för högernissar) och vi finner det lite (o)roande, då de som säger så inte ens vet varför #116omdagen skapades och att våra källhänvisningar direkt till riksdag och partier tydligen är ett hot mot deras ord.

Men innan vi fladdrar iväg kring det ämnet (källkritik) som står oss nära i vår kamp att upplysa kring sjukförsäkringen, så vill vi önska er en riktigt god afton, oavsett hur du firar – eller inte firar. Jag som skriver idag kommer troligen ligga till sängs med ljudreducerande hörlurar och smida planer för 2022.

Nu låter vi 2022 bli ett år där vi alla – tillsammans – kämpar för en sjukförsäkring som fungerar rättssäkert och humant i verkligheten. Låt 2022 bli ett år fullt av möjligheter och där vi antar alla utmaningar tillsammans, på olika sätt.

Vi önskar er alla ett bättre 2022.

Vi önskar er alla ett gott nytt år.

Och ett stort varmt tack
för alla berättelser som kommit in till oss
och som vi kunnat publicera.
Det är genom de som vi kan påverka.
Era berättelser är så otroligt viktiga och
vi är väldigt tacksamma över
er medverkan och viktiga röst.Annons


%d bloggare gillar detta: