Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Något har hänt, men är det verkligen lagändringen vid dag 180?

Vi på #116omdagen ville gärna veta om de små ryktena vi snappat upp kring att avslagen på sjukpenning minskat dramatiskt i och med lagändringen vid bedömningen av arbetsförmåga vid dag 180 stämde, så vi skickade iväg ett mail till statistikavdelningen på Försäkringskassan.

Några dagar senare blev vi uppmärksammade av en anhörig som lyssnat på Sveriges Radio och där säger Terese Östlin, nationell samordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan, : “Vi tror att det framförallt beror på de lagändringar som har skett under 2021, som innebär att man har sänkt kraven för att kunna få sjukpenning efter att ha varit sjukskriven ett halvår”.

I samma veva så fick vi tillbaka ett excelark med lite statistik från Försäkringskassan. Inte vad vi efterfrågade och efter lite konversation dök det upp ett till excelark. Fortfarande inte det vi efterfrågade, men enligt personen som skickade oss det här så var det de enda siffrorna som fanns. Tydligen så kan inte Försäkringskassan numera skilja på sjukpenning och rehabiliteringspenning i sin statistik för avslag och någon mer specifik uppdelning på de olika rehabiliteringsgränserna fanns inte heller utan vi fick siffror för avslag vid ansökan och sedan avslag vid dag 181-365. Gällande både avslag på sjukpenning och rehabpenning. Vi vet ju att siffrorna finns, men vi får inte rätt siffror.

När vi vår vana trogen gjorde ett diagram på de siffrorna vi trots allt fått, och där decembers siffror för 2021 inte ännu finns med, så ser vi ändå en spännande kurva. Men att minskningen skulle bero på lagändringen som skedde i mars känns väl lite långsökt. Kurvan vänder ju faktiskt uppåt efter den lagändringen dessutom.

Klicka på bilden så förstoras den upp i ett nytt fönster.

Eftersom de siffror vi fick omfattar både sjukpenning och rehabiliteringspenning och att Försäkringskassan säger sig ha arbetat med rehabiliteringen, så kanske kurvan dalat så för att rehabiliteringen äntligen faktiskt lyckas. Eller?

Vi inväntar naturligtvis fler siffror och för en dialog med Försäkringskassan för att få de underlag vi önskar, men vi ville visa hur det kanske ser ut, trots allt. Inga siffror är huggna i sten. Men vi får en snabb koll i alla fall. Vi finner svängningarna fascinerande och vi har självklart kvar i våra diagram all fakta om och när rehabkedjan infördes och gäller, likaså 9.0 och andra saker som påverkar. Vi har även med vilka partier som styrde så att ni kan se själva. Vi anser att fakta är viktigt för att se helheten.

Att mängder av sjuka drabbades hårt av Annika Strandhälls helt obegripliga politik vad gällande siffersatta mål i sjukförsäkringen är uppenbart. Likaväl är det uppenbart att inte mycket skett heller efter det. Det är möjligt att ketchupeffekten kommer, lagom till valet som en del uttrycker det, och vi vet genom samtal med nuvarande sjukförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att en stor tillit och börda har legat på alla de utredningar som tagit många år och som bevisat det människor som nekats berättat under flertalet år redan visste. Självklarheter för oss andra, men som har krävts utredning efter utredning för att politikerna ska börja agera. Vissa fattar fortfarande inte och kör pannbenet in i väggen med sitt nej till allt gällande att göra tillvaron mer rättssäker för de sjukskrivna. Intressant är att samma skriker om rättssäkerheten i andra sammanhang, men inte inom sjukförsäkringen.

Vi på #116omdagen hoppas innerligt att siffrorna visar någorlunda rätt. Att sjukförsäkringen är på väg åt rätt håll. Men vi har varit med under några år nu och sett hur saker kan svänga fort och hur ord kan vändas till ny betydelse.

Vi jublar inte riktigt ännu. Framförallt så anser vi att nu måste regering och riksdag förstå vad som skett och på vilka horribla grunder det skett. Att hundratusentals människor nekats sjukpenning på grunder som är så fel att de måste få upprättelse. En ny prövning, en ny chans att få tillbaka sin förlorade sjukpenning, sin förlorade SGI och så mycket mer. Något annat vore en ren katastrof för ett modernt och humant samhälle.

Fortsättning följer.Annons


%d bloggare gillar detta: