Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Att köra buss med yrsel är trafikfarligt”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
ca 7 veckor

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningsdepression, yrsel, sömnsvårigheter, virus i lungorna, 100%

Hur försörjer du dig nu?
Jobbar 25%

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Läkaren har skrivit lite för lite

• • •

Först är det bara obegripligt, sedan får man lida ekonomiskt av det i flera månader.

Jag skrev till försäkringskassan: 
Bakgrund:
I bussbranschen, precis som i många andra branscher, är det pengarna som styr. Att man utnyttjar personalen, till sista blodsdroppen, det bryr man sig inte om, så länge det är lagligt. Som anställd har det blivit jobbigare och jobbigare de sista 5 åren. Nu är det en dator som lägger schemat och verkligen utnyttjar tiden för att få till så få tjänster som möjligt. Helt plötsligt har vi en arbetstid på 9-10 timmar och den kan vara förlagd till i stort sett när som helst inom 13 timmar (ramtid). Att vi har två matraster och inga kisspauser det bryr arbetsgivaren sig inte om. Men resultatet blir ju att vi som jobbar är borta hela dagen. Vi orkar inte träna, gå en kurs eller ens umgås med familjen.

På julafton kände jag att en förkylning var på gång. Den började som alla andra, lite feberkänsla, ont i halsen, snorig och så småningom hosta. Men hostan gick inte över. Jag har ätit olika slemlösande tabletter eller flytande sedan i januari. I februari var jag till Brunflo hälsocentral för att jag var orolig att det blivit en lunginflammation eller liknande. De lyssnade och tog olika prover. Även läkaren lyssnade och kom fram till att det var ett virus som satt sig i luftvägarna. Jag har haft det jättejobbigt under nätterna, en hemsk hosta och vad värre är – ett pip när jag andas så jag inte kan sova. På vänster sida kan jag inte ens ligga (och det är min vanliga sovsida), troligen blir lungorna ihoptryckta och eftersom de inte har normal kapacitet så kan jag inte andas ordentligt. När jag äntligen tyckte jag höll på att bli lite bättre så blev jag smittad igen och det gick rakt ner i lungorna, så nu hostar och piper jag hela nätterna igen. 

Första veckan av mars orkade inte kroppen längre, utan sade helt prompt ifrån. Jag fick en lättare yrsel hela tiden, men även svåra attacker när det snurrar till i huvudet och jag är säker på att jag skall svimma. Och de kommer när jag jobbar, särskilt att svänga och titta åt ett annat håll är otäckt. Även på kvällarna är det sämre. Jag kan sitta i soffan och titta på TV och bli så svimfärdig att jag måste gå och lägga mig, och det kan vara vid 18-19 tiden. Jag åkte till hälsocentralen igen och de tyckte jag skulle vara hemma en vecka. När veckan var slut och jag inte kände mig bättre så åkte jag dit igen och blev sjukskriven. Läkaren tyckte det var arbetsrelaterat och kallade det utmattningsdepression. Jag har varit enormt trött och i stort sett bara orkat greja mat. Nu har jag varit hemma och har verkligen skött mig. Jag äter mina vitaminer, kliver upp på morgonen, försöker vara ute och få frisk luft. Jag har även vid två tillfällen varit till homeopaten och fått olika medikamenter för att driva förkylningen ur kroppen och stärka immunförsvaret. Hälsocentralen har även sänt mig på en stresskurs (8 tillfällen) som började 17/4. Jag har även varit hos sjukgymnasten som gett mig lämpliga ”paus”övningar för busschaufförer.

Nu har äntligen den värsta yrseln försvunnit och jag börjar jobba på 25% den här veckan (23-28/4). Torsdag 25/4 träffade jag en annan läkare. Det var ju inte så lyckat, han har ju inte träffat mig förut och jag är väldigt dålig på att berätta hur det är. Jag skulle ha träffat honom 3 veckor tidigare, men då var han sjuk. Om jag hade haft förstånd eller åtminstone rehabiliteringskoordinatorn, så hade jag väl insisterat på att få komma till samma läkare. Jag hostar fortfarande väldigt mycket, i stort sett hela dygnet och det är ingen torrhosta. Det är värst på nätterna för då räcker inte andningen riktigt till. Jag ska få komma och röntga lungorna den 2 maj. Jag ska även få en telefonkonferens med rätt läkare samma dag. Jag hoppas hon kan komplettera sina läkarintyg elektroniskt den 2 maj. Det är yrseln som är huvudproblemet här. Det går inte att köra buss och tro att man svimma när som helst, det är ju trafikfarligt. Och det har tagit så här lång tid att bli fri den. Jag är verkligen ingen kverulant, jag jobbar fast jag har artros i alla leder. Däremot så har jag en kropp som säger ifrån innan jag är helt slutkörd. Det ska nog både jag och ni vara glada för, jag kommer fortare igen då.

/Busschaufför

Bild: Pixabay

%d bloggare gillar detta: