* * * TRIGGERVARNING * * *
Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019
Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
14 år
Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom med bidiagnoser, 50%
Hur försörjer du dig nu?
50% arbete plus 50% A-kassa några månader till? Men de kommer ju förr eller senare komma fram till att jag inte har 100% arbetsförmåga så då kvarstår bara 50% arbete. På instegspositionen jag blev flyttad till på grund av min långsamma rehab.
Min bättre hälft arbetar men tyvärr har ju sjuksköterskor inte speciellt bra lön.
Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
”Sammantaget bedömer Försäkringskassan att du, trots de besvär som
framkommer i de medicinska underlaget, skulle kunna klara ett arbete som innehåller lägre krav på koncentrationsförmågan, innehåller en jämnare arbetsbelastning över dagen. Ett arbete där du inte ställs inför krav på hög psykisk uthållighet och som innehåller ett jämnare arbetstempo under dagen för att inte utsättas för stor stress.”
• • •
Försäkringskassan använder en nyss beställd arbetsförmågeutredning (AFU) där utförande läkare sade till mig att jag inte borde försöka arbeta mer än 50% på mycket länge – kanske t o m 50% sjukersättning. Utmattningssyndrom försämras ju igen när man trycker på för hårt.
AFU:n dokumenterar väl mina problem, men FMR säger ”Aktivitetsbegränsning enligt AFU gäller framför allt exekutiv funktion (begränsningen anges som ”stor”), vilket man grundar på den enskildes egna uppgifter om sina svårigheter. Han utförde dock tester/uppgifter hos arbetsterapeuten korrekt (men i lågt tempo), ” … och påståendet återkommer i motiveringen ”vilka dock grundar sig på dina egna uppgifter.” M a o det är mina egna ord som beskriver vad som händer när jag jobbar för mycket – med umattningssymdrom – så det går inte att lita på?
Försäkringskassan skriver att eftersom jag kunde utföra arbetsprov på 1.5 timme (sortera post, sätta upp böcker i hylla), borde jag alltså ha 100% arbetsförmåga i ett ”lättare” arbete. … därför att 1.5 timme är mer än de 4 timmar jag redan arbetar, får man anta att de menar?
Jag är redan flyttad till ett instegsarbete hos min arbetsgivare, dit vi normalt rekryterar 19-åringar direkt från gymnasium. Det är ett lätt jobb för mig som har 20+ års erfarenhet i företaget. Jag får dessutom jobba hemifrån dagar då jag mår sämre. Men försämringskassan menar alltså att det finns ännu mycket lättare normalt förekommande jobb.
Jag känner faktiskt ingenting alls nu. Inte glad. Inte sorgsen. Bara stressad. Det vill säga akut depression, men mina antidepressiva mediciner bromsar det värsta. Känner mig som om jag fjärrstyr mig själv.
Självklart har jag fler sjukdagar då jag inte orkar arbeta alls. Fler dagar då jag måste få be om att få jobba hemifrån. Vi får se hur länge arbetsgivaren står ut innan jag får sparken helt?
Funderar från och till på att gå upp på försäkringskassans tak och kasta mig med huvudet före framför deras entré. Kanske med en skylt ”arbetsförmåga ej nedsatt med minst 25 procent”? Försöker intala mig att min dotter inte skall behöva växa upp utan sin pappa. Går sådär.
/Micke
Har du mörka tankar eller självmordstankar?
Kontakta någon att prata med.
Känns det akut och outhärdligt ? Ring 112
Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan. Chatten når du på mind.s
Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80 Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se
Jourhavande präst Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,
Anhöriglinjen Telefon: 0200-23 95 00 Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla. Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se
Kyrkans Jourtjänst Telefon: 031-80 06 50 Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se
Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. (Källa: 1177)
Bild: Pixabay