Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Att riskera att stå utan inkomst som småbarnsmamma är inte kul”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
9 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom och PTSD, 100%

Hur försörjer du dig nu?
AFA som gav mig ersättning i upp till 180 dagar. Jag började arbeta 25% med anpassade arbetsuppgifter och kunde efter ett par månader utöka till 50%.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att det inte finns objektiva bevis på min sjukdom och att det säkert finns ett arbete jag skulle klara. 

• • •

Avslaget innebar ett enormt stresspåslag för mig. Att riskera att stå utan inkomst när en är småbarnsmamma är inte kul. Att dessutom hindras från att gå klart min rehabiliteringsbehandling gör knappast saken bättre.

All energi gick åt till att försöka lista ut hur jag skulle överleva och samtidigt bli friskare. Jag hade ärligt talat nog inte klarat detta om det inte vore för att jag har en så otroligt hjälpsam och engagerad arbetsgivare. 

Jag skrev in mig hos arbetsförmedlingen för att skydda min SGI. Från a-kassan kunde jag inte få ersättning, eftersom min sjukdom gjorde att jag inte stod till arbetsmarknadens förfogande.

Via min arbetsgivare fanns en försäkring hos AFA (Särskild AGS-KL) som gav mig ersättning i upp till 180 dagar. Jag började arbeta 25% med anpassade arbetsuppgifter och kunde efter ett par månader utöka till 50%.

Efter 90 dagar utan sjukpenning startas en ny sjukförsäkringsperiod om en skulle sjukskrivas på nytt. Så efter fyra månader utan sjukpenning anmälde min arbetsgivare mig sjuk på nytt till försäkringskassan så att jag kunde söka sjukpenning vilket jag blev beviljad.

I mars 2020 kommer jag komma upp i de där magiska 180dagarna igen då jag enligt Försäkringskassan helt plötsligt är 100% arbetsför. Förhoppningsvis klarar jag av 75% arbete då så jag kan leva på min inkomst, tyvärr med en sänkt SGI som följd om jag inte ska krångla med arbetsförmedlingen igen.

/Sara

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: