#116omdagen

”Jag betvivlar att handläggaren på Försäkringskassan ens läst mina intyg”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
90 dagar

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
utmattning, stress, smärta, kognitativa nedsättningar

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
100%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
sparade pengar som räcker några månader, sambon tar största delen

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
De förstår mina besvär, som de uttrycker det, men bedömer utifrån underlaget att jag ändå kan arbeta. I underlaget, läkarintyget och specialistintyg bland annat, står det mycket uttryckligen och tydligt att jag inte kan arbeta och varför. Det går inte att missa – om man läst det.

• • •

Jag betvivlar att handläggaren på Försäkringskassan ens läst mina intyg från både min sjukskrivande läkare samt de specialister som undersökt mig.

Jag har haft tur och fått tid snabbt hos stresskliniken som hunnit göra en bedömning inför vår kommande rehabresa och i den utredningen har jag pratat och gjort tester med psykolog, smärtläkare, en arbetsterapeut och en fysioterapeut. Samtliga visar att jag är utan arbetsförmåga och genast behöver hjälp i min utmattning. Ändå avslår Försäkringskassan min sjukpenning. Vilken vanligt sund människa som helst hade förstått efter att ha läst intygen att Försäkringskassan har så fel.

Idag överlever jag endast pga att jag har lite sparade pengar från en lägenhetsförsäljning och att jag idag bor billigt. Att få avslaget var som att få en hästspark i magen och jag mår ännu sämre idag då min sömnproblematik ökat pga stressen och känslan av att vara så misstrodd och så värdelös. Min hälsoresa sjunker och sjunker, och jag som trodde att jag hade tur som fick hjälp så snabbt. Men tydligen behöver jag ingen hjälp och alla som träffat mig, testat mig och vill hjälpa mig har fel.

/Björn

Bild: Pixabay


Din berättelse är viktig.
Berätta så att fler får möjligheten att förstå.
Skicka in din berättelse till oss här.

Har du fått, eller riskerar du att få, indragen eller avslagen sjukpenning under åren 2016-2021? Eller är du anhörig och vill berätta ur ett anhörigperspektiv? Din berättelse bidrar till att fler kan få en möjlighet att förstå vad ett avslag/indrag på sjukpenningen kan få för konsekvenser för en person och dess anhöriga.

Du får vara anonym.

#116omdagen koncentrerar sig på avslagen eller indragen sjukpenning i dagsläget
samt att det ska ha skett under åren 2016-2021. Sjukersättning, aktivitetsersättning och andra former av avslag från Försäkringskassan kan vi dessvärre inte publicera i dagsläget då vi skulle förlora ”den röda tråden” och då vi själva är sjuka så skulle vi inte mäkta med ett så stort projekt. Vi är mycket medvetna om att alldeles för många har väldigt upplysande berättelser kring andra år och andra ersättningar inom sjukförsäkringen, men hoppas att ni respekterar vår begränsade ork som vi behöver fokusera på ett område.


#116omdagen tar avstånd från all form
av rasism och främlingsfientlighet

#116omdagen tar också avstånd från alla försök att utnyttja
vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar. Vi anser inte att människor som säger att de strider för att förbättra för en utsatt grupp är trovärdiga, om de gör det genom att smutskasta och försämra förutsättningarna för en annan utsatt grupp! Att utnyttja sjukas utsatta position som slagträ i en debatt som borde omfatta alla utsatta grupper i vårt samhälle, går rakt mot våra värderingar.%d bloggare gillar detta: