Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

När jag arbetstränade blev jag liggandes på golvet – igen

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
5 år

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
Hypermobilitet syndrom, kronisk värk, endometrios, POTS, ADHD, ME

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
100%

Hur försörjer/försörjde du dig efter avslaget?
Försörjningsstöd

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
De gjorde avslaget några veckor innan utredningen var klar. De skrev att om jag var trött i benen kunde jag sitta ner och jobba.

• • •

Jag sökte vård första gången 2011 för smärta och muskelsvaghet. Men jag fick ingen behandling. Jag blev rekommenderad att gå till gymmet. Jag lärde mig dock att det fanns något som hette sjukgymnast som kanske kunde mer än vården. Jag blev bara delvis hjälpt. Jag tränade på både vanligt gym med PT/dietist och sjukgymnaster i 5 år. När jag till slut föll ihop på jobbet av muskelkramper. 

Så 2016 sökte jag vård igen. Men vården tog mig inte på allvar, så än så länge var det inte Försäkringskassans fel att jag inte fick pengar för intyget var otillräckligt. Jag fick ta från mina egna besparingar första året. Jag höll på att bli hemlös ovanpå all fysisk smärta jag hade. Jag var livrädd och planerade ett självmord.

2017 lyckades jag själv ta mig till smärta rehab. Deras läkare gjorde en ordentlig undersökning med direktiv om uppföljning och vidare utredning, detta intyg gick igenom hos Försäkringskassan. Och den fortsatte användas av primärvården i flera år efter jag avslutat rehab.

Däremot kom det att visa sig att min husläkare aldrig gjorde nån uppföljning eller fler prover. Så jag blev bara sjukare och sjukare.

2019 arbetstränade jag men jag blev liggande på golvet igen. Min kropp klarade inte att vara upprätt så många timmar per dygn. Min läkare sjukskrev mig igen men vägrade hjälpa mig med utredning eller behandling.

Så jag hittade en smärtläkare på ett annat sjukhus som skrev en second opinion och hänvisade min läkare att skriva remiss till Bragee ME center för utredning. Min husläkare vägrade i början, hon tittade inte ens på texten. Men efter en konflikt gav hon sig och skickade mig på utredning. 

Utredningen pågick i flera veckor. Resultatet skulle komma in efter sommarsemestrarna i september/oktober. Men mitt under sommarmånaderna började Försäkringskassan granska mitt fall. Det var alltså när alla mina vårdkontakter, boendestöd och handläggaren på arbetsförmedlingen var lediga. Så jag blev ensam om att kriga för mitt intyg, precis när jag också fått lite ledighet och vila. Min nya handläggare på Försäkringskassan gick dessutom inte att nå på 3 månader. Jag lämnade flera meddelanden på hans telefonsvarare utan respons. Däremot ringde han intensivt till mig när han ville ha mina personuppgifter. Jag försökte passa på och ställa frågor när han ändå ringde men han lade på i mitt öra.

Sen kom resultatet, avslag på sjukpenningen för att enligt deras läkare kunde man jobba trots de diagnoser jag hade. Om du är trött i benen kan du sitta ner och jobba skrev de!

Det är en sanning med modifikation. Det finns vissa som efter år av behandling lyckats ta sig tillbaka till arbetslivet. Men jag hade inte fått nån behandling alls. Och det vanliga är att man blir långtidssjukskriven med dessa diagnoser för det finns inte nån säker behandlingsmetod att tillgå. 

Jag lånade 5000kr av en vän så jag kunde betala en jurist till att överklaga. Juristen sa att det var högst ovanligt att FK gjorde avslag INNAN utredningsfynden inkommit. Han trodde jag hade goda chanser att vinna i förvaltningsrätten.

Men det gjorde jag inte. Dem instämde med Försäkringskassans beslut. Jag hamnade för första gången i mitt liv hos försörjningsstöd vilket var en ännu värre upplevelse än Försäkringskassan och där är jag kvar. För enligt Försäkringskassan är jag frisk och har bara vägrat jobba dessa 2 år, så det går inte ens för mig att fylla i deras formulär för att göra en ny ansökan. Jag är dessutom helt ensam så om soc slutar ge mig försörjningsstöd blir jag hemlös. Jag kämpar varje månad för att få pengarna att räcka till mat, hyra och kläder. 9500 räcker inte långt i dagsläget och jag betalar fortfarande av på skulden till min vän.

/ Anonym

Har du mörka tankar eller självmordstankar?
Kontakta någon att prata med.


Känns det akut och outhärdligt ? Ring 112

Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan. Chatten når du på mind.s

Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80 Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se

Jourhavande präst Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,

Anhöriglinjen Telefon: 0200-23 95 00 Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla. Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se

Kyrkans Jourtjänst Telefon: 031-80 06 50 Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se

Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. (Källa: 1177)



Annons


%d bloggare gillar detta: