Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Lever, men känns inte som något liv direkt”

* * * TRIGGERVARNING * * *

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2016

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
9år som sjukpensionär men 2015 blev jag mirakulöst frisk och kunde söka jobb till 100% enligt Försäkringskassan

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
Endometrios och kronisk smärtproblematik som övergick till fibromyalgi/ME

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
100%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Försökte arbeta 50% men klarade inte det så fick skriva in mig på Arbetsförmedlingen trots att jag fortfarande inte var/ är arbetsför.

Om avslaget var för en tid sedan, hur försörjer du dig nu?
Inskriven hos Arbetsförmedlingen på stöd och matchning men riskerar att bli avstängd på grund av att jag inte klarar söka jobb som är ”normalt förekommande på arbetsmarknaden ” där man har möjlighet att ta många pauser och lägga sig ner och vila vid behov.

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Motivering till beslutet: ”Du sjukskrivs på grund av Endometrios i bäckenets peritoneum, Feber och Essentiell hypertoni. Av läkarintyg framgår att du besväras av trötthet, buksmärtor, bäckensmärtor, koncentrationssvårigheter, huvudvärk, sömnstörning, muskelvärk.

Du har en kronisk smärtproblematik i buk- och bäcken till följd av din endometrios som gör dig muskel- och psykiskt trött. Smärtan är dov, djup och svår att komma åt via smärtlindring. Inflammatorisk process ger feber och påverkat tillstånd. Den ständiga smärtan gör att du är lätt uttröttbar vilket innebär att du inte orkar vara koncentrerad och fokuserad längre stunder. Du har smärttoppar som kan komma när som helst.
Du måste planera dina aktiviteter efter dagsformen. Det är svårt att förutse hur du kommer att må ena dagen då det kan vara skilt från den andra. Alla aktiviteter måste göras en bra dag när du har lite mindre smärtor.
Du själv har i samtal med Försäkringskassan uppgett du mest ligger hemma och inte gör något. Försäkringskassan har tittat på de medicinska uppgifter som finns i ditt ärende och jämfört dessa med tidigare ärende om sjukpenning. Försäkringskassan anser att medicinska uppgifter i detta ärende inte styrker att du är försämrad sedan tidigare beslut om avslag.
Det framkommer förvisso att du har smärtor som påverkar dig i form av uthållighet och trötthet men att dessa varierar i intensitet olika dagar. Besvären med trötthet, buksmärtor och koncentrationssvårigheter ograderade, dvs det saknas beskrivning av hur pass omfattande där.

Det framkommer även att du utför aktiviteter inom exempelvis hushållet på bra dagar med mindre smärta. Försäkringskassan bedömer sammantaget att det är vagt formulerat på vilket sätt du är dagligen begränsad i aktivitet på grund av sjukdom eftersom det framkommer att dina besvär varierar.

Att det uppstår perioder av försämring och att sjukdomstillståndet varierar är i sig inte tillräckligt för att Försäkringskassan ska kunna bedöma att din arbetsförmåga är helt nedsatt i förhållande till ett kognitivt lättare arbete som inte ställer höga krav på uthållighet över tid. Försäkringskassan bedömer att det inte går att göra undantag från att bedöma din arbetsförmåga i förhållande till normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden.

Det beror på att det saknas medicinsk klarhet över hur prognosen för återgång i heltidsarbete ser ut. Du har inte heller en allvarlig sjukdom, får medicinsk behandling för att förebygga en allvarlig sjukdom eller rehabilitering efter en olycka.”

• • •

Jag har i grunden en diagnotiserad endometrios med över 10 st bukoperationer som följd både titthål och öppna , haft stomi och bukhinnebråck.

Har sedan 2017 varit sjukskriven på grund av nästan daglig feber, smärtor och kronisk trötthet som läkarna nu anser har uppkommit av den kroniska smärtproblematiken.

Att gå på toaletten är som att springa ett maratonlopp. Får gräva ur avföring eftersom sista delen av ändtarmen har väldigt dålig funktion. Jag är totalt slutkörd av det. Min ändtarm och inerveringen är skadad av operation så måste ta i som om man ska göra nr 2 varje gång. Varje gång det kommer något i tarmen det vill säga även luft så känns det som någon sticker en med ett svärd i rygg//mage/ända/.

Tar dagligen morfinpreparat, muskelavslappnande och insomningstabletter för att få livet att bli någorlunda uthärdligt. Har slutat med febersänkande som panodil och alvedon om min temp inte övergår 39. Över 38.5 har jag i princip 3-5gånger i veckan.

Lever, men känns inte som något liv direkt och hade det inte varit för min man och bonusbarnet så vet jag inte om jag hade orkat kämpa alls så här länge.

 /#100%arbetsför

Har du mörka tankar eller självmordstankar?
Kontakta någon att prata med.


Känns det akut och outhärdligt ? Ring 112

Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan. Chatten når du på mind.s

Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80 Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se

Jourhavande präst Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,

Anhöriglinjen Telefon: 0200-23 95 00 Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla. Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se

Kyrkans Jourtjänst Telefon: 031-80 06 50 Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se

Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. (Källa: 1177)





%d bloggare gillar detta: