#116omdagen

Även ett läkarintyg där bedömningen huvudsakligen grundas på uppgifter från den försäkrade kan vara tillräckligt

Under många år har Försäkringskassan motiverat ett avslagsbeslut för sjukpenningansökan med att läkarintyget bara innehåller läkarens och den sjukes ord och samlar objektiva fynd.

Från år 2018 ska myndigheten ha slutat använda sig av orden”objektiva fynd” men de har som bekant använt andra ord, men med samma betydelse (medicinska fynd, medicinska observationer osv). Vi har skrivit om det här tidigare, senast var i augusti 2022.

Igår (den 16 november 2022) kom det en dom i ämnet från Högsta Förvaltningsrätten (målnr 5070-5071-21) som meddelade bland annat följande:

”Däremot krävs alltså inte att det i det medicinska underlaget redovisas undersökningsfynd som bygger på annat än läkarens iakttagelser och uppgifter från den försäkrade. Även ett läkarintyg där bedömningen huvudsakligen grundas på uppgifter från den försäkrade kan vara tillräckligt för att det ska anses vara sannolikt att den försäkrade saknar förmåga att utföra den typ av arbete som prövningen av rätten till sjukpenning avser. ”

Domen är bejublad och efterlängtad för att den just tar upp det som är så viktigt, nämligen att det som vi berättar till våra läkare också har bevisvärde och kan ge rätten till sjukpenning. Speciellt vid de diagnoserna där nedsättningarna inte kan bevisas genom exempelvis dessa sk objektiva fynd såsom blodprov, röntgen mm.

Domen visar att ni som påtalat att era ord är värdefulla och viktiga – ni har rätt!

Så kommer det ske några förändringar nu då?
#116omdagen misströstar som vanligt. Vi har sett liknande domar från Högsta Förvaltningsrätten viftas undan av Försäkringskassan och inget märkbart har skett i deras bedömningar. Utifrån vad vi fått ta del av är vår misstanke tyvärr starkt i att så är fallet nu också, se bild nedan från en del av det meddelande som Försäkringskassan gått ut med internt pga den här domen.

Vi vill verkligen inte förstöra glädjen för er som hoppas, men vi vet av personliga skäl också hur högt fallet blir när man inser att verkligheten inte fungerar såsom det är sagt. Där en dom från Högsta Förvaltningsrätten borde vara vägledande och upplysande för en myndighet.


Hur går vi vidare?
#116omdagen tänker trycka lite extra nu på hur viktiga era ord och berättelser är. Att det ni sagt under alla dessa år stämmer och att det inte är ni som har fel – utan det är Försäkringskassan och de som tillåter att myndigheten fortgår med sina rättsskandaler. #116omdagen hoppas att i alla även sprider vår namninsamling där vi kräver en upprättelse och ny bedömning.

En tanke som kanske kan vara värd att testa är att låta läkarna skriva in målsnumret på domen ovan i läkarintygen. Försäkringskassan har ju undersökningsplikt och borde således undersöka vad det är. (kanske långsökt, men om läkaren är med på det så testa).

Vi vill passa på att tacka Niklas Altermark som hjälpte till att upplysa kring det här på Twitter och möjliggjorde fler kontakter för oss. Ditt stöd är värdefullt för oss.

%d bloggare gillar detta: