”Jag har inte lånat hundratusen av CSN för att simulera sjukdom”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2017

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Sedan november 2014

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
I huvudsak ME 100%

Hur försörjer du dig nu?
A-kassa

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Det saknas objektiva fynd, specifika journalanteckningar samt att de hävdar att vid arbetsförmågeutredningen gjordes inget psykologiskt test trots att det gjordes det med höga poäng vilket tyder på stora svårigheter att klara av ett arbete alls.

• • •

Jag har förlorat mitt jobb på detta då utredningen visade att jag inte hade någon arbetsförmåga och då har inte min arbetsgivare någon skyldighet att ha mej kvar. Jag satsade på en akademisk utbildning i början av 2000-talet.

Nu är jag arbetslös, utförsäkrad med studieskulder upp över öronen.

Jag hade ett mål med min utbildning. Jag satsade inte på den för att få ligga hemma och inte orka göra någonting. Jag har inte lånat hundratusen av CSN för att simulera sjukdom. Det hade jag kunnat göra utan akademisk utbildning.

Jag har inga reserver. Jag kan inte leva. Jag är sjuk. Jag ÄR sjuk. Det är inget jag övertygat mej om att jag är. Kunde jag så skulle jag löpa till jobbet som en gasell och min hjärna vill inget hellre men kroppen fungerar inte. Hjärnan kokar när jag gör något. Jag kräks av att handla med hjälp.

Det kanske finns nåt jobb jag kan sitta och spy på? Och ligga i koma mellan spyorna? För så ser mitt liv ut.

/ Helena


Vill du också berätta om hur det är att nekas sjukpenning?
Har du fått, eller känner du någon, avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2022? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser i livet? Välj ett alternativ nedan:

Avslagen eller indragen sjukpenning
Här berättar du som fått avslagen eller indragen sjukpenning om hur du upplever situationen, hur du mår, vilka konsekvenser det fått och mycket mer.

Förvarnad om avslag
Här kan du som fått en förvarning från Försäkringskassan berätta om hur du känner i den situationen och vad du blivit sagd av myndigheten att göra etc.

Anhörig
Är du gift/sambo/partner, barn eller vän, kollega, släkting eller på annat sätt bekant med någon som fått avslag på sjukpenningen och vill berätta ur ditt perspektiv på hur du upplever situationen och om du ev påverkas och i så fall hur. Ett avslag på sjukpenning påverkar fler än en.

Vad gör #116omdagen med din berättelse sedan?
Hos oss på #116omdagen skickar du in din berättelse som vi sedan publicerar på vår hemsida, vår Facebooksida, Instagram och på Twitter. Vi samlar även ihop berättelserna och skickar dem till de ansvariga politikerna och styrelsen samt Generaldirektören på Försäkringskassan, samt till alla som anmält intresse att de vill ta del av berättelserna. Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen

• • •

#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s