Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag brakade ihop av vanmakten i hur vansinnigt Försäkringskassan tillåts agera”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2017

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Ett år

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom (för andra gången), 100%

Hur försörjer du dig nu?
Frun, lånar av mina föräldrar

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Det saknas tydligen objektiva fynd och de anser att jag ska sluta mitt arbete (ekonom) för att ta ett lättare som är normalt förekommande arbete utan stress, höga ljud eller för mycket rörelse omkring där jag kan vila när behovet finns. Vilket jobb det är vägrar de att svara på,  för det är tydligen inte deras skyldighet.

• • •

Under ett års tid hade jag inga problem med Försäkringskassan. Jag var delaktig i stressrehaben inne i stan och det funkade hyffssat.  2014 var jag också sjukskriven för utmattningssyndrom, men då var det bara i 6 månader och jag gick tillbaka till arbetet på 100% på en gång trots läkarens protester. Tyckte att det räckte och jag ansåg mig pigg igen. Det var skönt att komma tillbaka till kollegorna, men efter ett tag märkte jag att humöret var gripit och tvärt igen, jag glömde massor men blev förbannad när någon påpekade det. Jag gjorde mycket fel på jobbet och till slut skickade min chef mig till företagsläkaren som direkt sjukskrev mig. Jag hade varit för ivrig tillbaka tydligen.

Idag tar jag det lugnare och läkaren är stenhård denna gång och säger att jag kan få permanenta hjärnskador om jag pressar mig för mycket då jag varit sjuk, men närvarande på jobbet mm, för mycket och struntat i hur jag mår. Jag ville ju inte visa mig svag och försökte leva upp till en mansbild som inte var jag. Psykologen har hjälpt mig mycket att hitta mig, så idag lever jag mjukare (vilket min fru uppskattar mycket)..

Läkaren och jag hade långt samtal när Försäkringskassan började krångla. Han var van, men för mig var det en nyhet att Försäkringskassan kunde göra så här när en läkare bedömt, undersökt och vårdat mig. Vi kom till slut överens om att jag skulle tillåta mig att bli frisk denna gång och undersökte möjligheterna för hur jag och frun kunde få ihop vår ekonomi utan att drabbas för hårt. Soc trodde jag kunde hjälpa, men tydligen inte. Och jag fick ingen a-kassa för när de såg intyget från läkaren insåg de att jag var för sjuk och då kan man tydligen inte få a-kassa. Tur att frugan och jag är ekonomer bägge två för frugan tog rodret när jag brakade ihop av vanmakten i hur vansinnigt Försäkringskassan tillåts agera.

I korta drag så följde en period av att jag i min kollaps blev helt ifrågasättande och isolerade mig. Jag litade inte på någon. Vännerna förstod inget och jag var ju dessutom tränare för ett gäng fotbollstjejer där nu den andre tränare fick ta allt och jag bara snäste – igen. Jag halkade verkligen långt ner i måendet så nu har jag en djupare grop att klättra upp ifrån.

För mig finns det inget förnuft eller verklighetsanpassat i det sätt Försäkringskassan agerar, det är knappast en långsiktig ekonomisk plan de har, för folk blir inte friska av sånt här. Tvärtom blir de sämre och då förlorar alla. Idag klarar jag inte att lyssna eller läsa något från de ansvariga i regeringen eller på Försäkringskassan. Jag blir bara så arg och upprörd över vad de säger och att verkligheten är väldigt annorlunda.

/AndersAnnons


%d bloggare gillar detta: