Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

DIAGNOS: SKITSNACK

Det sägs så mycket kring sjuka och skadade och deras tillvaro. Väldigt mycket är skitsnack och man kan fråga sig varför eftersom vem som helst av er som sprider sån här smörja kan bli sjuka eller skadade närsomhelst. Vi är alla människor, i olika skeden av livet. En del är friska, en del är sjuka och fortfarande människor. Är det så konstigt?

Vad som däremot är konstigt är att det tydligen är legitimt att snacka nedlåtande och fördomsfull kring och om de sjuka och deras liv och mående. Det finns t om journalister som ger uttryck för en hetsjakt mot de som inte är lika lyckligt lottade att ha en arbetsinkomst just nu. Det finns politiker som står i riksdagens kammare och säger att rätt försäkring ska tillfalla rätt personer och att den som ska arbeta ska göra det – precis som om de som är i sjukförsäkringen väljer att befinna sig där. Det finns ansvariga på Försäkringskassan som säger att det vi berättar om deras hantering och bedömningar inte alls stämmer, för de följer visst lagar och bestämmelser.


Varje liknande påståående och skitsnack är en ren och skär dumhet

som motverkar att lyfta saker i dess riktighet.

Ingen tjänar på skitsnack.

Det talas om utanförskap och att det är något hemskt. Det mest hemska kan vi nog anse är att allt det här skitsnacket är det som skapar ett utanförskap i verkliga livet. När vi sjuka får höra att vi ska aktivera oss för att tillfriskna och inte deppa ner oss, så möts vi av blickar och menande kommentarer när vi försöker. Vi får gärna berättat om hur de minsann känner en person som känner en person som känner en person som också bara gick hemma och det visade sig att den personen inte alls var sjuk.

Sånt här skitsnack isolerar oss än mer från samhället
och motverkar att förbättra hälsan.

För mycket av det en frisk person dömer oss utifrån, är oftast ur vårt perspektiv, något vi kanske unnade oss den här veckan och tänk vad ironiskt det är att det var att gå och handla mat, eller gå på ett yogapass – precis som vi blivit rekommenderade att göra för att inte deppa ihop hemma. Så hur vi än vänder oss så har vi rumpan bak och vi gör fel – oavsett. Vi är inte rätt för sjukförsäkringen, vi gör fel (fuskar) när vi uppenbarligen kan röra på oss ute i samhället, och vi gör fel gentemot de rekommendationerna vi får från vården.

Skitsnacket kan ni ta och spola ner i toaletten,
för vi har fått nog av er okunskap och dömande.

Vi är precis som alla andra,
vi har bara haft oturen att bli sjuka eller skadade just nu.

(Ja, vi är heligt förbannade och det här var de snälla orden vi tillät oss skriva idag)







Annons


%d bloggare gillar detta: