Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vad ska du göra när du blir sjuk eller skadar dig?

Vi försöker skriva ihop en lista på vad som gäller för dig, men kan inte lova att vi fått med alla olika varianter, orsaker, händelser mm. Försäkringskassans kundcenter har telefonnummer 0771-524 524 och är väldigt bra att kontakta i fall ni känner er osäkra. Du behöver inte uppge ditt personnummer om du vill ställa en fråga anonymt, vilket kan kännas tryggare i vissa situationer. Bättre att dubbelkolla med dem än att det blir fel ditt ärende.

Dag 1-14 får du sjuklön från arbetsgivaren och sjuklönen ersätter 80% av din lön och andra eventuella anställningsförmåner som du skulle ha haft om du inte varit sjuk. Sjuklönen ska betalas ut i samma omfattning som arbetsförmågan är nedsatt (1–100 procent). Kom ihåg att ha en bra och öppen dialog med din arbetsgivare, så inga hinder och diskussioner uppstår, det gäller att spara på kraften när man är sjuk. Ta hjälp av facket om du är medlem och du känner att behovet finns.

Dag 1:  
Första dagen du blir sjuk eller skadar dig så ska du anmäla detta till din arbetsgivare som står för din ersättning (sjuklön) de först 14 dagarna. I vissa fall kan arbetsgivaren ha rätt att få ett läkarintyg redan från första dagen, så kolla det här med hur just din arbetsgivare vilka regler som gäller. När du ändå pratar med arbetsgivaren fråga om du har någon kompletterande ersättning via kollektivavtalet *) (brukar betalas ut av Alecta eller Almega).
Dag 1 är en karensdag, numera kallad karensavdrag, som är ett avdrag från din sjuklön, där sjuklönen beräknas från och med dag 1-14. Avdraget är 20 procent av den sjuklön du får en genomsnittlig arbetsvecka.

Dag 7-14:
Från dag 7 behöver du ha ett läkarintyg att ge till din arbetsgivare, om inget annat sagts från arbetsgivaren.

Dag 15:
Om du fortfarande är sjuk, ska nu arbetsgivaren anmäla detta till Försäkringskassan. Dubbelkolla gärna att arbetsgivaren gjort det här annars blir din ansökan om sjukpenning fördröjd.
Du ansöker om sjukpenning på Försäkringskassan hemsida, det gör inte arbetgivaren. Hur stor ersättning du får kan du se via Försäkringskassans ersättningskoll.

I dag är bedömningen kring om man har rätt till sjukpenning
helt hos Försäkringskassan. 

Så även om du får en sjukskrivning

och ett sjukintyg hos läkaren, 
är det inte garanterat att du därmed blir
beviljad sjukpenning av Försäkringskassan. 

*) Kollektivavtal är ett avtal mellan arbetsgivare och fackliga organisationer, och gäller alla som jobbar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal, även för de som inte är med i facket. Genom kollektivavtalen har facken förhandlat fram bättre arbetsvillkor än vad lagen kräver, till exempel när det gäller lön, arbetstid, semester, pension och försäkringar.

Vill du bidra?
Har du sett eller vet något du vill dela med dig av till andra?
Skicka ett meddelande till oss med lite kort info kring saken samt länkar till källorna.
Om vi hjälps åt tillsammans så blir vi starka. 

Har du sett om vi skrivit något fel, eller är något otydligt och svårt att förstå? 
Meddela oss gärna. Vi vill inte försvåra eller hänvisa till felaktig fakta.Annons


%d bloggare gillar detta: