Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Försäkringskassan ansåg att jag var frisk”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2021

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
6 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom , fibromyalgi, hjärntrötthet. 100%

Hur försörjde/försörjer du dig vid avslaget?
Utan min sambo hade vi stått utan bostad. Han står för alla räkningar och vi försöker sälja av det vi kan.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Försäkringskassan anser att jag inte är sjuk.

• • •

Jag är så less på allt det här nu. Under många år fick jag ingen hjälp med min fibromyalgi och när jag väl fått den diagnosen och förklaringarna till mina smärtor med påföljande sömnproblem. Jag deppade ihop och drogs med återkommande depressioner pga rädslan, smärtan och ångesten jag hade.

När nu hjärnan uppenbarligen inte orkade längre, blev helt utmattad, så kunde jag inte längre sköta mitt jobb. Jag blev rent ut av en fara på jobbet och mina kollegor påtalade för mig att något var fel. Vi försökte med massa olika strategier, men till slut så insåg jag att jag behövde hjälp av vården igen. Jag som undvikit dem då jag inte kände mig lyssnad på tidigare genom åren. Nu blev jag tvungen.

Och vilken underbar läkare jag träffade på nu. Hon satte sig och verkligen lyssnade. Hon läste redogörelsen jag bett min arbetsgivare skrivit och där mina kollegor beskrivit hur de upplevde mig. Hon sa att jag var helt slut pga smärtan. Jag hade pressat mig för hårt och då ville inte kroppen samverka längre med mig. Den hade gått ut i strejk som hon uttryckte det.

Jag blev sjukskriven och fick order om att ta det lugnt. Bara ta lugna promenader, helst i naturen, och se till att vila från alla sociala medier mm. Det var meningen att jag skulle påbörja en rehab där jag skulle lära känna min kropps begränsningar och träna lätt. Vi hann aldrig börja med det innan Försäkringskassan ansåg mig frisk. Någon närmre förklaring fick jag inte, utan de ansåg att jag inte alls var så sjuk som deras regelverk krävde. Min underbara läkare försökte verkligen förklara för dem men de ville inte lyssna.

Så nu är jag här. Utförsäkrad och fattig. Fortfarande ont, nästan ondare pga stressen, och min hjärna lär fortfarande helt överbelastad. Inte blev jag frisk för att jag blev fattig. Vem kom på den dumheten?

/Kristina

Bild: Pixabay

Annons


%d bloggare gillar detta: