Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag kommer bli skuldsatt i många år framåt”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
5 månader och 2 veckor.

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Depression, ADHD, PTSD, samt neurologiska svårigheter (troligen MS) som på grund av vårdkön tar lång tid att utreda. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Försörjningsstöd, detta nekades jag i början, så jag och min son fick i två månader leva på 50 kr/dag till mat, det var det eller att sluta köpa saker som tvål, toalettpapper, mediciner och inte betala hemförsäkringen och fackavgiften. Något jag inte vågade strunta i, med den situationen jag redan är i.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Försäkringskassan ifrågasätter inte mina besvär, men anser att jag har full arbetsförmåga.

• • •

Jag var nära att förlora mitt hem, efter en månads väntan gick socialen med på att akut betala hyran, dock inget normalt försörjningsstöd, då de ansåg att jag skulle ha lagt undan pengar, innan jag visste att försäkringskassan skulle neka mig min sjukpenning.

Jag och min son mår båda psykiskt dåligt av att jag bara mår sämre. Vi har inte haft råd att köpa mat som sonen gillar, han har problem med tillväxt, och behöver enligt vården få mat som han tycker om för att fortsätta växa.

Jag har ångest konstant över att inte kunna betala normala saker som hemförsäkring. Världen känns jättemörk.

Jag utreds för multipel skleros, har nervsmärta och känselbortfall, har svaga muskler i benen och dålig balans och är helt slut, både fysiskt och psykiskt. Jag är helt ensam i det här. Jag kämpar både mot en lång vårdkö och myndigheter, fast jag inte klarar av det och mest vill sova för att faktiskt kunna göra alla undersökningar (i två år har jag varit sjuk, men jobbade på i ett år ändå, trots att jag sökte vård så har vårdköerna gjort att för varje röntgen jag behöver så måste jag vänta i 6-8 månader innan jag faktiskt får den)

Jag undrar om människor som inte råkat ut för det här kan förstå hur illa det blir när man verkligen är jättedålig och inte kan köpa riktig mat till sitt barn. Han behöver kläder, men jag har inga pengar då jag ligger back på medicinkostnader och vårdkostnader som socialen vägrar betala, då de anser att kostnaderna är retroaktiva för de månader som de inte gav mig något, på grund av att jag ”borde ha sparat de månaderna med sjukpenning”.

Sedan kräver csn nu 28000 som summa för 2019 och 3000/månad för 2020. De anser att jag låg 300 över existensminimum med sjukpenning, och därför borde jag ha kunnat lägga 3000/ månad enligt deras logik. Att jag har försörjningsstöd nu spelar ingen roll, då de inte anser att det är ett godtagbart skäl för nedsättning av lånet så länge det inte gått 3 månader med försörjningsstöd. Tack vare att jag blev nekad i två månader så räknas inte de månaderna utan mat in i de tre månaderna.

Jag jobbar inom vården och har i grunden en väldigt låg lön. Jag kommer bli skuldsatt i många år framåt.

/Sandra

Bild: Pixabay

Annons


%d bloggare gillar detta: