Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”En dag tog det stopp”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
7 månader

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
Utmattningssyndrom 

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
75%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Min timanställning, klarade bara få timmar. Sambons lön. Nu CSN-lån (50% studier på distans), några få timmar timanställningslön 

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Att jag med annat arbete borde kunna arbeta i större utsträckning, Försäkringskassan sa: ”du kan gräva en grop” eller ” du kan vara vaktmästare” (trots att de visste att jag hade nedsatt fysisk kraft/ork att utföra fysiska sysslor, bara att tömma diskmaskinen eller ta en dusch kunde kännas väldigt krävande. Samt att all fysisk social kontakt dränerande mig på energi.

• • •

Sjuksköterska. Arbetsmiljön är stressig, uppgifterna många och breda, ansvaret stort, patienternas hälsa och ibland liv vilar på dina axlar samt tungt r/t ofta stram bemanning/underbemanning. 

Hade sedan flera månader haft symtom som magkatarr, ångest, dimmig/sämre syn, trötthet, orkeslöshet och blev stresskänslig för ökade krav och belastning. 

Hade inte levt som vanligt under flera månader, skalat av mycket på det privata, orkade inte träna eller ha lika mycket sociala kontakter utan behövde lägga den tiden på att vila min trötta kropp. Försökte på så vis lyssna på kroppen för att förhindra att det blev värre. Jag hade lyckats klara min tjänst och få ihop livet hyfsat. 

Tills en dag då det tog stopp och jag upplevde extrem och förlamande trötthet och var sjukskriven 100% under ca 4 månader. Sedan sakta upptrappning i procent under flera månader i enlighet med läkarens plan. 

Under denna tid: Ingen hjälp från arbetsgivaren (hade ett pågående vikariat de första 4 månaderna av sjukskrivningen),  bristande kunskap och hjälp hos läkare på vårdcentralen. 

Ingen hjälp från försäkringskassan, som tog 5 månader på sig att meddela beslut om avslag på ersättning= energitjuv.  Jag kände mig misstrodd och överkörd.

Fanns inget trygghetsnät från Försäkringskassan att luta sig mot när jag blev sjuk (trots att jag också skickat in egna anteckningar använde Försäkringskassan enbart läkarintygen till sitt beslut. Men de brydde sig inte alls om att läkaren skrev tydliga läkarintyg med intygande om sjukdom, symtom samt hur behovet av återhämtning såg ut. Läkarens ord verkade sakna betydelse för de hade redan bestämt sig för att neka hjälp).

Vi betalar en herrans massa skatt och jag har jobbat i många år, hade trott att det skulle finnas en hjälpande hand/skyddsnät om så skulle behövas.

Idag 1 år senare mår jag fortfarande inte bra, det är en väldigt skör balans. Tröttheten varierar i intensitet men den finns där hela tiden. 
Privatlivet och i vilken utsträckning jag kan arbeta måste anpassas mycket. Klarar knappt av ca 50- 60% arbete. 

Kan inte leva som tidigare, begränsas ganska mycket. 
Vid överansträngning blir jag väldigt trött och ser sämre och känner ett intensivt behov av att vila snabbt. Trötthet vid utmattningssyndrom går inte alls att jämföra med vanlig trötthet. 
Att inte få hjälp från Försäkringskassan trots sjukdom har helt klart påverkat livet negativt, det drabbar ju hela familjen negativt. Oro för ekonomi bidrar till ohälsa.

Vid utmattningssyndrom är det viktigt att:

få ordentligt utrymme i tid att vila och återhämta sig i lugn och ro – på riktigt. Du kan här inte genom endast vilja snabba på tillfrisknandet. Och det kommer troligtvis ta tid att må bättre.

att inte behöva oroa sig/stressa över täta läkarbesök och väldigt korta sjukskrivningsperioder (bara att lyckas ta sig till vårdcentralen kändes som en kamp och behovet av vila ökade markant så klart efter ansträngningen)

ha en bra läkare. Långt ifrån alla läkare har kunskap om utmattningssyndrom. Det är som ett lotteri när man söker vård.

inte behöva skicka in nya läkarintyg hela tiden och sedan oroa sig över om de kommer att beviljas eller ej av Försäkringskassan.

Alla dessa samtal, kontakter och ovissheten i om man får hjälp eller ej hindrar helt klart möjligheten till att kunna slappna av och vila fullt ut…det leder utan tvekan bara till en mer långdragen återhämtning.

/Malin

Bild: Pixabay

Annons


%d bloggare gillar detta: