#116omdagen

Varför nya förslaget om ”aktivitet” för att beviljas försörjningsstöd påverkar även oss sjuka

* * * TRIGGERVARNING * * *

Vi har satt en triggervarning på det här inlägget för det upprör känslor och man kan återuppleva många hemska minnen i hur vi blir behandlade.
.

.

.

I helgen gick Moderaterna och deras samarbetspartier Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ut med att de som får bidrag ska få det först när de bidrar med sin ”aktivering” till samhället. I stort sett utgör förslaget att man ska ”arbeta” för att få försörjningsstöd (som det egentligen heter).

Frågor som många ställt sig på social medier och som faktiskt kräver en tanke:
• Om de kan jobba/”aktiveras” så borde de väl få en riktig lön och inte försörjningsstöd.
• Är inte det här förslaget ett sätt att få billig arbetskraft som dessutom får extremt dåliga arbetsvillkor som kan liknas vid att vara livegen? Där man återigen blir helt i händerna på någons tolkning av hur mycket arbetsförmåga du har och vad arbetsförmåga är.
• Är inte det här kontraproduktivt konkurrensmässigt för arbetssökande?
• Ska de sänka sina lönekrav för att kunna konkurrera med ”gratis” arbetskraft? • Hur låg lön kan få utan att bedömas att man inte blir ”bidragsberoende” för levnadskostnaderna finns ju ändå där?

Grunden i det här förslaget verkar vara en otroligt cynism och okunskap om sina medmänniskor. Att det finns människor som dessvärre väljer att fuska vore naivt att inte tro, men att det skulle vara så många som det framställs av regeringen + SD är inte verkligt. Inte ens med den livligaste fantasin känns det rimligt. De nämner återkommande siffran 1,3 miljoner människor. 1,3 miljoner!!!! (att de blivit överbevisade flertalet gånger spelar ingen roll tyvärr)Varför är då #116omdagen oroliga över hur det här kommer slå mot oss sjuka?

Ordet arbetsförmåga och aktivitet är kärnpunkterna i detta. Sedan andra faktorer som tillsammans skapar en kvicksilvergrund.

Vi visar en skärmdump från Moderaternas hemsida för att visa exakt vad de skriver. Var extra uppmärksamma på siste punkten också. Den talar för att det här inte är det sista förslaget…

Klicka på bilden så blir den större i ett nytt fönster.

Och det är här vi på #116omdagen reagerar, för ordet arbetsförmåga nämns och genom åren har vi alla nog insett att bedömningar kring en förmåga kan skifta och tolkas olika, beroende lite på vilken stol bedömaren sitter på.

#116omdagen vet att många som är sjuka och nekas sjukpenning av Försäkringskassan hänvisas till Arbetsförmedlingen och hur deras olika bedömningar i vad arbetsförmåga har lett till hittills. Hur många har inte förlorat sin viktiga sjukdomsgrundande inkomst (SGI) för att bedömningarna skiftar. Och nu ska de på kommunernas försörjningsstödsavdelning även de lägga sin bedömning i ordet arbetsförmåga.

Att läkarna gjort en bedömning utifrån sin erfarenhet, undersökning, provtagningar, röntgen, samtal och utvärdering av patienten vet vi är underställt en myndighets målsättningar.

Hur blir det nu när även kommunernas tjänstepersoner ska bedöma arbetsförmåga hos en individ?

Vilka direktiv kommer de att få för att minska ”bidragsberoendet” och hur kommer det påverka deras tolkning av ordet arbetsförmåga?


Ska de följa läkarens, Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingens beslut?

Det här borgar för mycket tolkningar och där individen återigen behandlas som någon mindre värd att lyssna på. Och då vi fortsättningsvis kommer att framställas som ”onödiga” sjukskrivningar av socialförsäkringsministern Anna Tenje (M) blir vi ”onödiga” arbetslösa eller ”onödiga” ”bidragsberoende” som ska ”aktiveras”.Försvaret som funnits på sociala medier från de som stödjer och hejar på det här förslaget är att självklart ska inte de som inte kan arbeta tvingas ut i åtgärd/aktivitet mm.

Tänk om det var lika självklart för dessa personer att de som är sjuka ska få sin sjukpenning om läkaren bedömt det och inte som nu.

För verkligheten är en annan och deras försvar ekar av okunnighet och insikt om verkliga livet och systemfelen vi andra lever i. Men de kan gärna tycka och håna anser de. Söndra och härska är deras melodi.

Tänk om vi skulle kräva att politiker fråntas sina egna priviligierade gräddfiler till andra sjukförsäkringssystem, dubbelboendebidrag och liknande, och börjar leva i det de bestämmer åt andra att göra? Tänk om vi fick bedöma deras arbetsförmåga och ge dem lön utifrån prestation. Konsekvens genom egen erfarenhet verkar vara det enda som kan få upp ögonen på de som beslutar över våra huvuden.

Låt oss tillsammans kämpa
för en trygg, mänsklig, rättssäker och fördomsfri
sjukförsäkring.
För alla.

Låt oss inte acceptera att behandlas som objekt.
Vi är människor och vi är värda att lyssna på.
%d bloggare gillar detta: