#116omdagen

”Är det så här det ska vara?”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
50% sjukskriven sedan 2013

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
ME/CFS, 50% omfattning

Hur försörjer du dig nu?
Arbetar 50% på arbetsplatsen och försöker nu arbeta även 50% hemifrån med ökad sjukfrånvaro som resultat.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Jag skulle kunna arbeta 100% med ett arbete som inte kräver koncentration och som inte är fysiskt.

• • •

Hej, jag heter Anette. Jag har varit 50% sjukskriven sen 2013. Jag har under perioden 2012-2017 varit på alla möjliga undersökningar. I nov 2017 fick jag min diagnos hos specialisterna på ME Stora Sköndal.

Jag har en trötthet som inte går att vila bort, för att orka med en hel dag så måste jag sova 3-4 timmar mitt på dagen. Jag har kronisk värk och får mjölksyra i mina muskler för minsta lilla jag gör. Om jag inte får min vila/sova så blir värken och tröttheten än värre ibland i flera dagar efteråt. Jag ser det som att halva mitt liv försvann.

Jag har nu 7 förmiddagar i veckan där jag kan göra något som jag vill eller måste. 5 av dessa dagar arbetar, vilket jag tycker om. Jag vill ha mitt arbete kvar, jag vill träffa mina arbetskamrater, jag vill arbeta med det jag är duktig på, där får jag bekräftelse och en värdighet.

Den 1/8 tog Försäkringskassan beslut om att jag är 100% arbetsför. Jag skulle kunna arbeta 100% med ett arbete som inte kräver koncentration och som inte är fysiskt. Ett ”hittapåjobb”! Så sedan augusti ser mitt liv ut så här: Jag arbetar fram till 12, åker hem och äter, sover 3-4 timmar, arbetar så mycket jag orkar hemifrån, sover. Har nu också korta perioder med hel sjukfrånvaro, när jag känner att jag håller på att krascha. Jag har begärt omprövning, likaså min arbetsgivare. Men ingenting hört. Är det så här det ska vara?

Jag gör allt jag kan för att min ME-sjukdom inte ska bli sämre (vilket sker om man pressar sig) ska då FK få ta beslut som gör att jag riskerar att bli helt hemmabunden, kanske helt sängliggandes. Det är en verklighet för många med ME.

Jag har 3 st. läkare som anser att jag är 50% arbetsför, vårdcentralen, företagshälsovårdens läkare och ME-specialisten. Mina arbetsgivare har under 34 år betalat min FÖRSÄKRING så att jag om det vill sig illa blir sjuk, får sjukpenning. Men icke….

/ Anette Blomquist,
numera utan arbetsglädje utan livsglädje utan fritid.%d bloggare gillar detta: