#116omdagen

”Om några månader kommer jag inte kunna betala mina räkningar”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
4,5 år heltidssjukskriven. Hade precis börjat kunna jobba halvtid på ett anpassat jobb när avslaget kom.

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Fibromyalgi och utmattningssyndrom. Har varit sjukskriven 100%, men sedan 1 februari 50%

Hur försörjer du dig nu?
På min halvtidslön och några tusen jag har kvar av ett litet arv efter mina föräldrar.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Försäkringskassan anser att jag kan arbeta 100% på ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete, så länge det inte innehåller några tunga lyft eller monotona arbetsställningar.

• • •

Det känns förnedrande att handläggare på Försäkringskassan, som aldrig ens träffat mig, kan säga att de tycker att jag klarar att arbeta mer än jag faktiskt klarar. Jag blir ju liksom inte mirakulöst frisk för att de tycker det, jag är precis lika sjuk som vanligt.

Att deras felaktiga bedömning raserar mitt liv och min ekonomi och driver mig in i fattigdom gör ju inte saken bättre. Jag känner mig kränkt, misstrodd, misstänkliggjord och väldigt orolig för framtiden. Jag är mycket rädd att bli sjukare igen, att jag jobbar halvtid är ett försök som jag inte vet hur det kommer att gå.

Om några månader kommer jag inte att kunna betala mina räkningar. Känner även att jag blir försämrad i min sjukdom av denna oro och stress.

Jag som äntligen började bli bättre, efter fem långa, sjuka år. Jag har rätt till ersättning från sjukförsäkringen enligt lag när jag är sjuk. Jag anser att Försäkringskassan bryter mot lagen.

/ Kristina Palmberg Brittsdotter
#Kristina

Bild: Pixabay
%d bloggare gillar detta: