#116omdagen

”Även om jag själv är drabbad har jag svårt att ta in hur vi sjuka behandlas av Försäkringskassan.”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
180 dagar

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
ME / CFS

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
50%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Genom att arbeta 50 % och min man. Får även stöd från mina föräldrar.

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Försäkringskassan bedömer att min arbetsförmåga inte är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till alla normalt förekommande arbeten.

• • •

Även om jag själv är drabbad har jag svårt att ta in hur vi sjuka behandlas av Försäkringskassan. Det är svårt att vara sjuk, det är svårt att leva utan inkomst, men det som är värst är den omöjliga process vi är tvingade till för att försöka få rätt till sjukpenning. En process som gör oss ännu sjukare.

Att hela tiden ha en känsla av en influensa i kroppen som förvärras med en rejäl baksmälla så fort man gör minsta lilla för mycket. Att uthärda varje natt med en värk som nästan driver en till vansinne. Att knappt ha ork att lämna hemmet och ha kontakt med vänner. 

Det är en stor sorg att vara sjuk och den förändring av livet det innebär. Det är också tungt att bära hur det även påverkar livet för dom man älskar mest.

Att dessutom leva med halva sin inkomst och med ett hot hängande över sig att bli helt utan inkomst om man blir sjukare gör det inte bättre. Att belasta dom man älskar mest med att dom även måste försörja en känns inte rättvist på något sätt.

Det kan inte vara meningen att jag som sjuk ska ha ork och kompetens att överbevisa handläggare efter handläggare genom att bemöta schablonmässiga formuleringar, meningar som är näst intill är obegripliga och samtidigt ha koll på var olika sjukintyg är i processen. Om man inte gör rätt tolkning av Försäkringskassans meddelanden och beslut eller missa ett datum får det katastrofala följder som inte går att rätta till i efterhand. 

Istället för att vi som är sjuka ska ha möjlighet att rehabilitera oss tillbaka till livet och förhoppningsvis ett arbete gör Försäkringskassans handläggning oss bara ännu sjukare. Om man inte har haft ångest och depression innan så får man det genom den process man tvingas till genom Försäkringskassans handläggning.

Nu räcker det. Att knuffa ut oss sjuka ur samhället och utsätta oss för den press och stress som Försäkringskassan gör i dag och har gjort i flera år är en stor skandal. Att det är och har varit känt i flera år och bara får fortsätta är en ännu större skandal.

Det behövs inte fler utredningar för att se över socialförsäkringen, det är dags för regeringen att agera och ta beslut nu. Ändra lagen där det behövs och se till att Försäkringskassan uppfyller sitt uppdrag på ett korrekt sätt NU!

Alla förtjänar att behandlas med respekt även vi som är sjuka och vi orkar inte mer!

 /Anonym

%d bloggare gillar detta: