#116omdagen

” Livet är på paus och undrar hur jag ska orka en dag till.”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
mer än 365 dagar

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
ME/CFS

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
50%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Arbete 50% och AFA 180 dagar och makes pension.

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Arbetsförmåga bedöms inte vara nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom.

• • •

Sjukskriven på deltid, heltid, deltid sen länge 2020 50% med avslag. Gjort allt i min makt för att bli ”frisk” med rehab, medicinering, utredningar och allt som stått i min makt över att blir bra och kunna arbeta 100%. Kämpat på genom åren och till slut blev jag inte bättre utan långsamt försämrad när kroppen sa stopp på riktigt. AFU gjord och efter den kom avslag.

Nu vaknar jag varje dag med influensaliknande symptom, huvudvärk, snuva, halsont ja och hjärndimma. Kravlar mej ur sängen till jobbet, tänker bara en dag till. Åker hem efter jobbet, ligger till nästa dag, väntar på att få arbeta igen. Livet är på paus och undrar hur jag ska orka en dag till. 

 61 år i år, har jobbat 42 år av mitt liv, kämpat och kämpar för att orka fortsätta fram tills jag kan ta pension. Tanken om att inte jobba har aldrig funnits innan men känner att kroppen klarar snart inte mer. Hur det ser ut framåt vågar jag inte ens tänka på. Mitt liv går ut på att kämpa för att arbeta och betala skatt 4 timmar om dagen och vila resten av tiden och be till högre makt om förändring för oss som är sjuka.

Att få möjligheten att arbeta i den omfattning jag kan tills pensionen för jag vet inte i dagsläget om jag någonsin kan bli 100% arbetsför igen. Jag har ett arbete i vården som jag trivs med och som min arbetsgivare anpassat till 110% utifrån min sjukdom, men måste ändå söka arbete på 100% någon annanstans för att behålla min SGI. Att läkaren skriver att jag kan försämras i min sjukdom av stress och ökat arbete är inget man tar hänsyn till i beslutet.

Försäkringskassan förstår mina ”besvär” men jag kan ta ett” normalt” förekommande arbete på arbetsmarknaden som inte ställer stora krav på koncentration i en miljö utan för mycket ljus och ljud.  Precis det har arbetsgivaren gjort för mig, men kroppen klarar knappt 4 timmar ändå. Jag har ett helt annat arbete än det jag hade tidigare.

När ska jag som bidragit till samhället med arbete och skatt få lugn och ro i den plats jag kämpar så hårt för att ha kvar. Rätt till ersättningen om sjukdom gör så jag inte klarar mer? När får läkarens ord betydelse, de ord som beskriver min funktionsnedsättning och min sjukdom ingen har bot på? Livet känns just nu som en stor sorg.


/61 år och sorgsen

Bild: Pixabay%d bloggare gillar detta: