Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Har du, eller någon du känner, mörka eller självmordstankar?

Att ha självmordstankar är vanligare än man kan tro och det är inget man ska skämmas över. Så håll inte dina tankar för dig själv utan sök upp någon att prata med. Känner du att du just nu vill vara anonym ring en stödlinje och ta de första samtalen där. Sedan kanske du har någon vän du känner förtroende för och som du kan prata med.

Våga söka hjälp – du är inte ensam

När man får mörka tankar så är det oftast mycket svårt att själv ta sig ur tankebanorna som uppstår. Det är inget du råder över och det är absolut inte ditt fel. Att få någon annan som lyssnar och ger nya vinklar och lösningar på händelserna är värdefullt för att bryta upp tankebanorna och hitta lösningar.

Genom att du börjar prata med någon så kommer du hitta nya sätt att tänka på dina problem och finner möjligheter att lösa dem. Kanske personen du pratar med har upplevt samma sak och kan vara ett stort stöd på många sätt.

Du är inte ensam.

VID AKUT SITUATION:
Ring 112

om situationen känns outhärdlig eller om tankar eller planerna på att ta ditt liv är allvarliga. 

Sök vård direkt psykiatrisk akutmottagning 

 • Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka hjälp. 
 • Suicide Zero – en ideell organisation som arbetar nationellt för att minska antalet självmord.
 • Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
 • Jourhavande präst nås via 112.
 • Riksförbundet SPES, Suicidprevention och efterlevandes stöd – en organisation som drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord. 
 • MIND – en ideell förening som arbetar med att ge medmänskligt stöd och att öka kunskapen kring psykisk ohälsa och självmord.
 • Mind Självmordslinjenchatt via mind.se eller på telefon 90101.
 • Patient- eller närståendeförening 
 • Bris, som erbjuder stödhelger för familjer där en förälder tagit sitt liv. Barn och vuxna får träffa andra i samma situation och får stöd att hantera livet, sorgen och saknaden.

Hjälp och stöd för barn och unga
Om du är ung, kanske barn till någon som mår dåligt, så finns det hjälp till dig med. Sök hjälp i ditt närområde via den här länken.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Ungdomsmottagning De har stor kunskap om livskriser i tonåren. Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) – Specialistvård för unga
Om läget är allvarligt, ska du vända dig direkt till någon av följande barn- och ungdomspsykiatriska mottagningar (BUP). De har öppet kl 8-16 på vardagar. 
Akutmottagning på kvällar, nätter och helger är BUP-akuten på Sachsgatan 10.(Stockholm)

Varför blir det så här?

Om du har varit med om svåra saker kan det utlösa ångest och depression och du kan behöva hjälp för att hantera det. Vänta inte för länge med att söka hjälp i vården om du har svår ångest eller misstänker att du är deprimerad. 

Att drabbas av situationer som känns omöjliga att ta sig ur och där drastiska åtgärder känns som lösningen är du absolut – och tyvärr – inte ensam om. Speciellt i dagens samhälle där allt är så prestationsfokuserat är det lätt att drabbas av djup besvikelse över att inte kunna leva upp till förväntningar, sina egna eller andras, oavsett hur fel de upplevda förväntningarna är.

Sociala medier är i många avseenden bra, men de bidrar också till överdrivna förväntningar och en enkelriktad ”tävlan” i att vara lyckad. Få är de personer som har lagt upp en bild på sin dåliga dag och berättar att man mår dåligt.

När man mår psykiskt dåligt på grund av förväntningar, en förlust eller annat så blir förmågan att hitta lösningar på problemen tillfälligt nedsatt. Därav det viktiga att tidigt få stöd och hjälp. Det är inte ditt fel och du är inte ensam.

Du kanske också har skuldkänslor och känner dig misslyckad trots att du anstränger dig för att hantera ditt liv och lösa dina problem. Då kan självmord te sig som en lösning, trots att du egentligen inte vill dö utan kämpar hårdare än många andra för att leva. Du behöver aldrig skämmas över att hamna i en sådan situation, det kan hända vem som helst och det finns hjälp att få. 

Tankar på självmord kan komma i samband med att du har förlorat en person som betyder mycket för dig, till exempel vid ett dödsfall eller en separation. Eller så upplever du att du har förlorat din känsla av trygghet eller identitet.

Du har fått avslag från Försäkringskassan.
Du har fått en svår sjukdom.
Du har förlorat arbetet.
Du har blivit utsatt för mobbning.
Du har blivit utsatt för ett övergrepp.
Eller något annat. Det finns inga regler eller begränsningar som talar om att du har det jobbigt.

När ska jag söka vård?
Om du mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen eller om du har självmordstankar som inte går över ska du söka vård på en vårdcentral. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp.

Kan jag göra något själv?

Det finns några saker du kan göra för dig själv och ditt mående, även om det kanske känns otroligt tungt och jobbigt just i stunden.

 • Kontrollera om du drabbats av en  depression.
  Då är det viktigt att du får behandling för den. 
 • Ångest är inte farligt och helt naturligt. Ångesten går alltid över efter ett tag, även om det inte känns så. Läs mer om ångest och vad du kan göra åt den här.
 • Undvik alkohol och droger. Det är svårare att styra sina tankar under påverkan och det finns de som söker sig en ”flykt” via alkoholen när de mår dåligt, men det förvärrar måendet.
 • Sömn är viktigt. Så läs gärna på om du har sömnproblem 
 • Glöm inte att äta näringsriktig mat. Kroppen och hjärnan behöver näringen.
 • Gå gärna promenader varje dag, i dagsljuset. Eller sätt dig på en bänk och bara lyssna, titta.
 • Undvik stress och situationer du vet triggar igång dina mörka tankar.
 • Och sök hjälp. Du är inte ensam.

Annons
%d bloggare gillar detta: