Sjukförsäkringen behandlas som en no-go zon och det är något #116omdagen inte kan acceptera
för varje dag så drabbas mängder av människor av systemfelen och deras berättelser förtjänas att höras.

Här kan du läsa deras berättelser, skicka in din egna berättelse om du själv är drabbad eller känner någon som nekats sjukpenning.
Dela också berättelserna så hjälps vi åt att belysa problemen för fler.

Har du mörka tankar?

VID AKUT SITUATION: 
Ring 112

om situationen känns outhärdlig eller om
tankarna eller planerna på att ta ditt liv är allvarliga. 

Våga söka hjälp – du är inte ensam

När man får mörka tankar så är det oftast mycket svårt att själv ta sig ur tankebanorna som uppstår. Det är inget du råder över och det är absolut inte ditt fel. Att få någon annan som lyssnar och ger nya vinklar och lösningar på händelserna är värdefullt för att bryta upp tankebanorna och hitta lösningar.

Att ha självmordstankar är vanligare än man kan tro och det är inget man ska skämmas över. Så håll inte dina tankar för dig själv utan sök upp någon att prata med. Känner du att du just nu vill vara anonym ring en stödlinje och ta de första samtalen där. Sedan kanske du har någon vän du känner förtroende för och som du kan prata med.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka hjälp. 

MIND 
en ideell förening som arbetar med att ge medmänskligt stöd och att öka kunskapen kring psykisk ohälsa och självmord.
Mind Självmordslinjen telefon 90101 
Mind chatt via mind.se

Suicide Zero 
en ideell organisation som arbetar nationellt för att minska antalet självmord.

Jourhavande medmänniska 
på telefon 08-702 16 80, öppet klockan 21.00-6.00.
Även en chatt som är öppen varje söndag, måndag och tisdag kl. 21-24.

Jourhavande präst 
nås via 112.
Öppet klockan 21.00-6.00

Hjälp och stöd för barn och unga

Bris – Barnens rätt i samhället 
på telefon 116 111.

Ungdomsmottagning 
De har stor kunskap om livskriser i tonåren. 

Barn- och ungdomspsykiatrin 
(BUP) – Specialistvård för unga

Varför blir det så här?

Om du har varit med om svåra saker kan det utlösa ångest och depression och du kan behöva hjälp för att hantera det. Vänta inte för länge med att söka hjälp i vården om du har svår ångest eller misstänker att du är deprimerad. 

Att drabbas av situationer som känns omöjliga att ta sig ur och där drastiska åtgärder känns som lösningen är du absolut – och tyvärr – inte ensam om. Speciellt i dagens samhälle där allt är så prestationsfokuserat är det lätt att drabbas av djup besvikelse över att inte kunna leva upp till förväntningar, sina egna eller andras, oavsett hur fel de upplevda förväntningarna är.

Sociala medier är i många avseenden bra, men de bidrar också till överdrivna förväntningar och en enkelriktad ”tävlan” i att vara lyckad. Få är de personer som har lagt upp en bild på sin dåliga dag och berättar att man mår dåligt.

När man mår psykiskt dåligt på grund av förväntningar, en förlust eller annat så blir förmågan att hitta lösningar på problemen tillfälligt nedsatt. Därav det viktiga att tidigt få stöd och hjälp. Det är inte ditt fel och du är inte ensam.

Du kanske också har skuldkänslor och känner dig misslyckad trots att du anstränger dig för att hantera ditt liv och lösa dina problem. Då kan självmord te sig som en lösning, trots att du egentligen inte vill dö utan kämpar hårdare än många andra för att leva. Du behöver aldrig skämmas över att hamna i en sådan situation, det kan hända vem som helst och det finns hjälp att få. 

Tankar på självmord kan komma i samband med att du har förlorat en person som betyder mycket för dig, till exempel vid ett dödsfall eller en separation. Eller så upplever du att du har förlorat din känsla av trygghet eller identitet. Det finns inga regler eller begränsningar som talar om att du har det jobbigt.

När ska jag söka vård?
Om du mår så dåligt att du har svårt att klara av vardagen eller om du har självmordstankar som inte går över ska du söka vård på en vårdcentral. Där kan du antingen få behandling eller vägledning till vidare hjälp.

Vill du bidra?
Har du sett eller vet något du vill dela med dig av till andra?
Skicka ett meddelande till oss med lite kort info kring saken,
samt länkar till källorna.
Om vi hjälps åt tillsammans så blir vi starka. 

Har du sett om vi skrivit något fel,
eller är något otydligt och svårt att förstå? 
Meddela oss gärna. Vi vill inte försvåra eller hänvisa till felaktig fakta.