Sjukförsäkringen behandlas som en no-go zon och det är något #116omdagen inte kan acceptera
för varje dag så drabbas mängder av människor av systemfelen och deras berättelser förtjänas att höras.

Här kan du läsa deras berättelser, skicka in din egna berättelse om du själv är drabbad eller känner någon som nekats sjukpenning.
Dela också berättelserna så hjälps vi åt att belysa problemen för fler.

”Min anhöriga har drastiskt försämrats både psykiskt och fysiskt”

Vilket år fick personen avslag?:
2023

Vilken relation har ni? (sambo, make/maka, barn, förälder, vän, kollega eller liknande):
Förälder

Vad är/var personen sjukskriven för?:
Depression, ångest, autism

• • •


Hen hade varit sjukskriven ungefär ett år och var var mitt i en lyckad arbetsträning när beskedet kom i september: ”du har inte längre rätt till någon SGi från juli månad”. Orsaken ansågs ligga 1,5 år tillbaka i tiden. Anledningen till Försäkringskassans långa dröjsmål angav handläggaren per telefon bero på resursbrist inom Försäkringskassan.

Själva felet som min anhörige gjort drygt ett år innan var att hen inte skrivit in sig på Arbetsförmedlingen dagen efter avslutad utbildning.

Hen hade dock rätt ngt till Arbetsförmedlingen i anslutning till de avslutade studierna och fick då svaret att man har tre månader på sig att skriva in sig hos Arbetsförmedlingen efter avslutade studier. I efterhand fått veta att det alltså var fel, vilket alltså orsakade den indragna SGI (sjukpenningen) 
Med juristkunnig person skrivit en utförlig och detaljerad ansökan om omprövning med läkar intyg från sjukskrivande läkare och andra intyg.
Efter drygt månader svar på omprövningen att beskedet kvarstår.

Den plötsligt uteblivna sjukpenningen (med uttalad risk för retroaktiv återbetalning) orsakade en drastisk försämring i den drabbades psykiska mående. Hen kunde under en längre tid inte fortsätta sin arbetsträning utan hen fick efter flera veckor börja om med kortare arbetstid.

Allt detta gjorde att hela arbetsträningen blev flera månader försenad. Min anhöriga har drastiskt försämrats både psykiskt och fysiskt. Det har lett till en kraftig misstro på både samhället och sig själv. En negativ och nedåtgående spiral med okänt slut. Hen är mycket försämrad mentalt efter detta liksom hens ekonomin.

Detta har hänt fastän hen är extremt noggrann med betalningar och anmälningar osv till Arbetsförmedlingen, A-kassa osv. 
Nu väntar en ny arbetsträningsperiod, överklagan till nästa instans och fortsatt svår ekonomisk situation.

/ Lois