Sjukförsäkringen behandlas som en no-go zon och det är något #116omdagen inte kan acceptera
för varje dag så drabbas mängder av människor av systemfelen och deras berättelser förtjänas att höras.

Här kan du läsa deras berättelser, skicka in din egna berättelse om du själv är drabbad eller känner någon som nekats sjukpenning.
Dela också berättelserna så hjälps vi åt att belysa problemen för fler.

”I ett av mina läkarutlåtanden står att min ångest påverkas av Försäkringskassan.”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2019, 2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Drygt två år nu med 100% uføretrygd från Norge där jag bodde ca åtta år. Innan dess 50% sjukersättning från Sverige sedan 1995. Sedan jag flyttade hem från Norge för två år sedan har jag kämpat mot Försäkringskassan. Har ingen SGI och får därmed inte vara sjukskriven. 

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
ME/CFS. Krossat knä som opererades men inte blev bättre utan har nu konstant värk samt kronisk inflammation. Höger axelled ska bytas ut, konstant värk och nästan helt obrukbar. Även efter operation av axeln kommer ca 50 % av smärtorna att kvarstå enligt läkaren. Svår IBS. Skadat revben som inte läkt efter tre år. Förslitningar i ryggen. Artrit. Artros. Fibromyalgi sedan ca 35 år tillbaka. Lungemfysem. Ångest. Benskörhet. PTSD. Panikångest. Högt blodtryck som inte blir stabilt trots medicinering. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Jag har tur som har den svenska och norska sjukersättningen, det finns de som inget får. Kan dock inte efter mat och räkningar inte ta de behandlingar jag skulle behöva.
Vid avslaget: En 50% sjukersättning från Sverige och en 100% uføretrygd från Norge som är mindre än den svenska 50%-iga sjukersättningen, på grund av att jag bott så kort tid i Norge.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Jag ska klara ett anpassat arbete o s v osv…Detta trots att jag inte kan gå utanför dörren vissa dagar…inte orkar ta hand om mig själv.

• • •

Det är förnedrande att ifrågasättas efter alla dessa diagnoser och sjukdomar, satta efter många års utredningar och av specialister dessutom! Ifrågasättas, nej det är fel ord faktiskt för man ifrågasätts inte ens….utan man körs bara över av Försäkringskassan.

I ett av mina läkarutlåtanden från Sverige står att min ångest påverkas av Försäkringskassan. Konsekvenserna blir ju såklart ett mycket sämre mående. Hur ska man i mitt mående, där jag kämpar med smärtor dygnet runt, kunna få någon som helst lugn och ro när varje dag fylls av oro? 

/Carola Nilsson

Bild: Pixabay