Sjukförsäkringen behandlas som en no-go zon och det är något #116omdagen inte kan acceptera
för varje dag så drabbas mängder av människor av systemfelen och deras berättelser förtjänas att höras.

Här kan du läsa deras berättelser, skicka in din egna berättelse om du själv är drabbad eller känner någon som nekats sjukpenning.
Dela också berättelserna så hjälps vi åt att belysa problemen för fler.

”Försäkringskassan anser att jag ska byta till ett arbete som inte kräver koncentration”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslaget?
Har varit sjukskriven i perioder sedan 2010, oftast inte mer än till 25%, senaste omgången i ett helt år.

Vad ville läkaren sjukskriva dig för?
Var med om en bilolycka som barn och fick en ryggskada som blivit värre genom åren, särskilt de senaste tio, vilket också syns på röntgen. Jag har svår smärta och problem med att sitta, stå och gå. Husläkarens läkarintyg är bekräftat av ortopeder som menar att det är ovanligt att kunna arbeta så mycket som 75% med min ryggskada.

I vilken omfattning ville läkaren sjukskriva dig?
25%

Hur försörjer/försörjde du dig vid avslaget?
Att vara långtidssjuk är dyrt redan som det är, särskilt när man hamnat på ”fortsättningsnivå”. Jag går back varje månad och har behövt låna av släktingar, men ändå kommit efter med räkningar.

Om avslaget var för en tid sedan, hur försörjer du dig nu?
Arbetar till 75 % vilket jag med nöd och näppe klarar, men har jag har flera barn att försörja.

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
”Försäkringskassan bedömer att din arbetsförmåga inte är nedsatt på grund av sjukdom i förhållande till sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Försäkringskassan bedömer att du kan klara ett fysiskt lätt arbete där du har möjlighet att variera din arbetsställning och som inte ställer krav på att utföra längre sammanhållande koncentrationskrävande arbetsmoment.”  Beslutet har Försäkringskassans handläggare fattat samtidigt som världen gått in i en pandemi och utan att tagit kontakt med sjukskrivande läkare, att ha begärt in mer information som röntgenbilder. Hon har heller inte kontaktat specialistläkare eller min arbetsgivare. 

• • •

Mitt arbete är redan fysiskt lätt, så väl anpassat för min ryggskada som ett arbete kan vara. En del av arbetet består av research i form av läsande som jag kan göra liggande, vilket avlastar smärtan. Jag har frågat vad ”vanligt förekommande arbete” fått till svar på telefon att handläggaren googlat mitt namn och tycker att mitt yrke verkar svårt. Hon menar att jag ska ha ett arbete som varken kräver fysisk ansträngning eller koncentration. Finns det yrken där man ligger ner och inte är koncentrerad alls? Handläggaren kan inte nämna något exempel och ingen annan beskrivning än att detta yrke är ”vanligt förekommande”. 

Samhällsekonomiskt är det galet att en person med högskoleutbildning och lång yrkeserfarenhet ska byta till ett jobb som inte kräver intellektuell kapacitet och koncentrationsförmåga – med mina 75% bidrar jag ju med en skatteintäkt som antagligen är större än om jag skulle byta till ”det vanligt förekommande” koncentrationslösa yrket.

Men jag undrar också om lagen verkligen stöder att en myndighets handläggare godtyckligt beordrar människor att byta yrke utan att kunna motivera hur det skulle kunna förändra arbetskapaciteten, och ekonomiskt bestraffar den som inte lyder? 

Försäkringskassan är noggranna med att påpeka att de inte ska ta hänsyn till arbetsmarknaden, men det går inte att komma ifrån att det upplevs som extra cyniskt att Försäkringskassan driver sina handläggare att beordra hundratals människor om dagen att byta yrken samtidigt som världen går in i en pandemi och rekordmånga varslas. 

Därtill har Försäkringskassan använt emot mig att jag under några veckor var sjukskriven till 100% och sedan gick upp till 75%. Det verkar som att man bestraffar den som försöker jobba så mycket det går trots sjukdom. 

Jag har överklagat beslutet och eftersom jag inte fick svar skickade jag in överklagan igen, men Försäkringskassan menar då att påminnelsen är överklagan som därmed är inskickad för sent, och måste avslås oavsett om handläggaren gjorde rätt eller fel. Det har nu gått 18 månader sedan det första beslutet och fallet väntar på att avgöras i Förvaltningsrätten. I mellantiden har min sjukskrivning avslagits igen med motivering att jag inte skyddat min SGI eftersom jag arbetat enligt läkarintyget. Det är ett moment 22, hade jag sagt 100% hade jag ju heller inte fått någon sjukpenning. 

Försäkringskassan har en otroligt lång handläggningstid, vilket verkar bero på att deras handläggare river upp varandras beslut och tar två månader på sig för varje ny utredning. De kommer regelbundet med felaktiga uppgifter per telefon, hotar med att jag är skyldig att betala tillbaka gammal sjukpenning och känner inte till att de ersättningar som min ena arbetsgivare fått under pandemin inte får påverka SGI osv.

Man kan aldrig ringa Försäkringskassan för att be om hjälp, för absolut allt man säger kan användas emot en. Jag upplever att de njuter av sin makt. 

Det är en otroligt stor skillnad mot Skatteverket, som alltid är vänliga, hjälpsamma och pedagogiska, medan Försäkringskassan gör det tydligt att de inte kan ta hänsyn till sjukdom, trots att det är vad deras arbete handlar om. Jag vågar inte tänka på vad som skulle hänt om jag hade ett mer fysiskt krävande yrke och inte kunnat arbeta alls.

Nu står jag inför en operation under hösten som kräver två månaders sjukskrivning (istället för ett helt år), men nu har jag inte rätt till ersättning mer än för 75% och förstår inte hur jag ska klara min redan ekonomiskt ansträngda situation, förutom allt det andra som kommer med att vara sjuk: värken, tröttheten, att man måste belasta familjen med hushållsarbete, oron för nya undersökningar och hot om riskfyllda operationer eller försämring och förlamning – och så ovanpå det någon sorts rättsprocess som ingen sjuk har råd att ta hjälp med.

Kan heller inte förstå att Försäkringskassan gör så här trots all kritik de fått för hur deras godtyckliga beslut utan medicinsk kompetens drabbar redan utsatta människor. Det är som ett sorts storhetsvansinne över alltihop: Försäkringskassan är den enda myndighet som kan ta någon hänsyn till pandemin, men deras handläggare har rätten att bestämma allt ifrån vad människor ska arbeta med till hur länge en sjukdom kan pågå. 

Jag har nu inte fått någon ersättning sedan i april 2020 och är så fruktansvärt ledsen över hur detta går ut över mina barn, att jag till exempel inte kan köpa nya skor till dem när de gamla blivit för små. Är också alltid rädd eftersom jag ligger efter med räkningar.
/ Anonym

Bild: Pixabay

#AnonymX